Το χρονικό της κατάληψης 1990 – 1991 στην ΑΣΟΕΕ

Δημήτρης Μαριόλης

11 Γενάρη 1991

Μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου. Μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα από την ομάδα κρούσης της ΟΝΝΕΔ Πάτρας με επικεφαλής τον Καλαμπόκα, τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις ξεσπάνε σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, νεολαίοι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι διαδηλώνουν και συγκρούονται με τα ΜΑΤ στις 10 και 11 Γενάρη. Το πολυνομοσχέδιο αποσύρεται και ο Υπουργός Παιδείας παραιτείται.

Στην ΑΣΟΕΕ, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου και επιχειρεί από το φθινόπωρο του 1990 ακόμη, να μπλοκάρει κάθε διαδικασία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο, η δυναμική του κινήματος είναι τέτοια που ανατρέπει τους συσχετισμούς και την δεξιά ηγεμονία στο φοιτητικό σώμα. Τον Νοέμβριο του 1990, ξεκινούν οι Γενικές Συνελεύσεις που παίρνουν μαζικό χαρακτήρα και αποφασίζουν σύντομα την κατάληψη της σχολής που ξεκινά με διήμερη κατάληψη στις 4-6 Δεκέμβρη και εξελίσσεται σε κατάληψη διαρκείας από τις 12 Δεκεμβρίου 1990 έως τις 1 Φεβρουαρίου 1991.

Η ΑΣΟΕΕ, παραδοσιακά είχε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Μια ιδιαίτερα μαζική σχολή, από τις λίγες που απέμειναν στο κέντρο της Αθήνας, με έναν ενιαίο φοιτητικό σύλλογο (και όχι έναν σύλλογο ανά τμήμα), είχε σημαντική συμβολή σε όλα τα μεγάλα φοιτητικά κινήματα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στοχοποιήθηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ με πιο πρόσφατο το γεγονός της εισβολής των ΜΑΤ, των τραυματισμών και των συλλήψεων φοιτητών και της παραβίασης του ασύλου τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε εδώ είναι εξαιρετικής σημασίας για το κίνημα των μαθητικών και φοιτητικών καταλήψεων του 1990-91.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  1. Ένα σύντομο βίντεο όπου εμφανίζεται το μπλοκ του Συλλόγου φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» και προς το τέλος, το μπλοκ του φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Αθήνας στη μεγαλειώδη διαδήλωση της 11ης Ιανουαρίου 1991. Είναι, μέχρι στιγμής, το μοναδικό βίντεο με φοιτητικές διαδηλώσεις που σώζεται από τις κινητοποιήσεις του ’90 – ’91. Ευχαριστούμε τον Τάσο Κωστόπουλο που μας παραχώρησε το βίντεο από το προσωπικό του αρχείο.
  2. Το χρονικό της κατάληψης της ΑΣΟΕΕ, όπως καταγράφεται στο έντυπο «Προβοκατσία» που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την κατάληψη στη σχολή από το μπλοκ του αγώνα. Αποτυπώνεται εδώ αναλυτικά το χρονικό του αγώνα στη σχολή και οι μαζικές γενικές συνελεύσεις. (Η ΦΕΠ που αναφέρεται στο χρονικό είναι η φοιτητική παράταξη του ενιαίου Συνασπισμού – στον οποίο συμμετείχε τότε και το ΚΚΕ ως κύρια μάλιστα συνιστώσα του)

Υ.Γ. Το πανό στο μπλοκ της ΑΣΟΕΕ με το σύνθημα “ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ, πίσω δεξιά, κρατάει ο Διονύσης Κορομπίλης, με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα της εποχής, μέλος της ΡΑΣ Μαύροι Πάνθηρες και κατόπιν της ΑΡΕΝΑ ΑΣΟΕΕ. Ο Διονύσης έφυγε τον Ιούλιο του 2016. Τον ίδιο μήνα, έφυγε και ο Θωμάς Χορμόβας, μέλος της αναρχικής ομάδας ΑΣΟΕΕ και ανιδιοτελής αγωνιστής του αναρχικού κινήματος, ο οποίος επίσης συμμετέχει, λίγο πιο πίσω, στο μπλοκ της ΑΣΟΕΕ.