Λογοτεχνικές βαλίτσες ενισχύοντας εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές

logotexnikesvalitses.blogspot.com

Οι λογοτεχνικές βαλίτσες είναι μία δυνατότητα, ένα εργαλείο που προσφέρεται στις/στους δασκάλες/ους του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι βάζουν στη διδασκαλία τους βιβλία λογοτεχνίας, αντικαθιστώντας για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα τα επισημα διδακτικά βιβλία. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ανακάλυπταν κόσμους που δεν ήξεραν ή ενδιαφέροντες τρόπους για να προσλαμβάνουν τη ζωή γύρω τους. Για να ενθαρρυνθεί και να στηριχθεί αυτή η διδακτική πρακτική ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά η «Πρόοδος» πρότεινε στους δήμους Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας να εμπλουτιστούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες τους με λογοτεχνικές βαλίτσες.

Πρόκειται για βαλίτσες με 25 αντίτυπα του ίδιου βιβλίου, που κάθε δασκάλα/ος μπορεί να δανειστεί για μερικές βδομάδες ή μήνες. Στη συνέχεια αξιοποιεί αυτό το βιβλίο στην τάξη του με τον τρόπο που επιλέγει. Στο τέλος επιστρέφει τη βαλίτσα στη δημοτική βιβλιοθήκη για να αξιοποιηθεί από άλλο εκπαιδευτικό..

Ο δήμος Κερατσινίου ανταποκρίθηκε στο αίτημα και από την άνοιξη της περασμένης χρονιάς η βαλίτσες ταξιδεύουν στα σχολεία. Είναι περίπου 70 για σχεδόν 45 διαφορετικούς τίτλους. Για μερικούς τίτλους με μεγάλη ζήτηση φτιάχτηκαν 2 ή 3 βαλίτσες, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο ταυτόχρονος δανεισμός από περισσότερα τμήματα.

Για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών φτιάχτηκε ένα μπλογκ, που περιέχει όλους τους προσφερόμενους τίτλους και μια μικρή ενημέρωση για καθέναν από αυτούς: logotexnikesvalitses.blogspot.com

Πρόκειται για μια (τουλάχιστον πρωτότυπη) παρέμβαση στον καθημερινό μορφωτικό αγώνα που διεξάγεται στα σχολεία. Θα έχει ανταπόκριση; Θα βοηθήσει τη διδακτική πράξη; Θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής διδακτικής κουλτούρας; Η έκβαση της αποτελεί ένα ανοιχτό και ενδιαφέρον στοίχημα.