Δημοσιογράφοι με ανησυχίες ορντινάντσας. «Μα είναι δυνατόν να ρωτάνε οι δάσκαλοι με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστούν;»

Βασίλης Μακρής, Δημήτρης Μαριόλης

Σε ένα από τα τελευταία του άρθρα στην Καθημερινή με τον ευφάνταστο τίτλο Δάσκαλοι με ανησυχίες ταξιτζή, ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος (ΤΘ εφεξής) σπεύδει να κατακεραυνώσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διότι, όπως ισχυρίζεται, με σχετική ανακοίνωσή της, «απαιτεί να μάθει ποιο από όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των μελών της». Καταρχάς δεν είναι τυχαίο ότι ο ΤΘ παραφράσει την ανακοίνωση της ΔΟΕ, η οποία ζητά να υπάρξει ενημέρωση για το ποιας εταιρείας είναι τα αδιάθετα εμβόλια που υπάρχουν. Ο ΤΘ χρησιμοποιεί τη φράση «εναντίον των μελών της», αναφερόμενος στη ΔΟΕ και τους Δασκάλους… Η φράση αυτή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην ανακοίνωση της ΔΟΕ.  Χρησιμοποιείται ψευδώς και συνειδητά με τον κατά την άποψή μας, παράδηλο στόχο να ταυτίσει τους εκπαιδευτικούς και τη ΔΟΕ με τις ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις που κυκλοφορούν σχετικά με τους εμβολιασμούς, αλλά και να τους προσδώσει το χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας. Προσπερνά βέβαια ο αρθρογράφος, με χαρακτηριστική ευκολία, τα σοβαρά ζητήματα που έθετε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, όπως α) ότι δεν είναι δυνατόν με ηλεκτρονικό μήνυμα που φθάνει στα σχολεία μετά τις 11:00 να θέτεις όριο της αίτησης αυθημερόν και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις Διευθύνσεων Π.Ε. έως τις 13.30 (!!) και κυρίως β) την τελική διαπίστωση της Ομοσπονδίας ότι «η βεβιασμένη ενέργεια εκ μέρους του Υ.ΠΑΙ.Θ. φανερώνει, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει οργανωμένος και μελετημένος  σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών όλων των εκπαιδευτικών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο  που επιθυμούν και για την, ουσιαστική, προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας». Το ίδιο αίτημα εκφράζεται από την UNESCO για την άμεση προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών εμβολιασμών, ως ένα από τα μέτρα ασφάλειας για τη λειτουργία των σχολείων, η οποία κρίνεται αναγκαία για την άρση των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων που παρουσιάζονται κατά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων Αντί να εστιάσει σε αυτά τα ζητήματα ο ΤΘ, αντίθετα εστιάζει συνειδητά και με στόχο στο ερώτημα: μα είναι δυνατόν να υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα ρωτήσει με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί;

Βέβαια, όπως σπεύδει να παραδεχτεί και ο ίδιος ο συντάκτης του άρθρου που «ανησυχούσε» γιατί τόσο λίγοι εκπαιδευτικοί (30%) πρόλαβαν σε διάστημα λίγων ωρών να κάνουν αίτηση για να εμβολιαστούν, «η κ. Μακρή μού διευκρίνισε ότι η αρχική προθεσμία ήταν περιορισμένη και δόθηκε παράταση έως σήμερα», όπου και διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δύο ώρες το 50% των εκπαιδευτικών έκανε αίτηση – περίπου 80.000 εκπαιδευτικοί. Άρα ο ΤΘ μάς κουνάει το δάχτυλο με στοιχεία που δεν ισχύουν… Αλλά ταυτόχρονα ένας πραγματικά ανήσυχος δημοσιογράφος θα έψαχνε να βρει τα στοιχεία που ισχύουν για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας… Κάτι που δεν έπραξε ο ΤΘ. Ας δούμε, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία για το επίπεδο των εμβολιασμών, ανά ηλικιακή κατηγορία, όπως τα δίνει ο ECDC. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ, χρονικό διάστημα στο οποίο μας έχουν διαφημίσει με κάθε τρόπο, ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν περίφημα… να ποια είναι τα εμβολιαστικά δεδομένα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το ποσοστό ανά ηλικιακή κατηγορία, των ατόμων που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου

80+ years70-79 years60-69 years50-59 years25-49 years18-24 years
52.0%19.4%23.8%4.0%3.4%0.6%

Χωρίς ντροπή, ο ΤΘ μάς κουνάει το δάχτυλο, όταν μέσα σε λίγες ώρες το 50% των εκπαιδευτικών ζήτησε να εμβολιαστεί… Και αλήθεια, τι έχει γίνει από τότε κύριε ΤΚ; Μήπως ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και δεν το γνωρίζουμε; Αλλά τέτοια ερωτήματα θα έθετε ένας πραγματικά ανήσυχος δημοσιογράφος …

Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να σχολιάσει εδώ ότι ο αρθογράφος έχει ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΑΙΘ και λειτουργεί ως η κίτρινη γραφίδα της ηγεσίας του, απηχώντας το αβυσσαλέο μίσος της για τους εκπαιδευτικούς. Αλλά εμείς δεν είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία – τέτοια πράγματα δεν γίνονται στην εποχή της λίστας Πέτσα.

Ας εστιάσουμε όμως κι εμείς στο ίδιο ερώτημα: είναι δυνατόν να επιλέγει ο καθένας εμβόλιο;

Στο βίντεο που παραθέτουμε, σε ζωντανή σύνδεση, ο κ. Βαγγέλης Σπυράκης, Λέκτορας Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, πληροφορεί την έκπληκτη δημοσιογράφο της ΕΡΤ1 ότι στη Σερβία, κάθε πολίτης επιλέγει το εμβόλιο που επιθυμεί. Επιπλέον, όπως αναφέρει, όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, το 25% του ενήλικου πληθυσμού της Σερβίας έχει ήδη εμβολιαστεί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα, τα καταστήματα και τα θέατρα λειτουργούν κανονικά. Τέλος, αναφέρει τις ποσότητες των εμβολίων με τις οποίες θα προμηθευτεί η γειτονική χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο ερώτημα της δημοσιογράφου «ποια εμβόλια διαθέτει η Σερβία», ο κ. Σπυράκης απαντά: «όλα».

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά… Εδώ δεν μπορείς να επιλέξεις εμβόλιο, αλλά το σύστημα επιλέγει για σένα και δεν μπορείς να κάνεις αντικατάσταση εμβολίου, γιατί «το σύστημα δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», όπως μας ενημερώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Άρα οι εμβολιασμοί «προχωρούν», όπως αρέσκονται να μας λένε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, χωρίς να δίνουν στοιχεία, με ποια ταχύτητα προχωρούν, σε τι ποσοστό εμβολιασμών έχουμε φτάσει, τι προγραμματισμός και ποιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Το κυβερνητικό δόγμα είναι: «ό,τι σου λάχει, άμα λάχει».

Το γεγονός ότι η Σερβία των 7 εκ. κατοίκων ξεπερνά όλες τις χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό, έχοντας εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της με μία τουλάχιστον δόση και τώρα ασκεί διπλωματία εμβολίων στους υπόλοιπους βαλκάνιους που πάνε τα Σαββατοκύριακα στο Βελιγράδι να πάρουν την δόση τους, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Η Σερβία έχτισε μέσα στο καλοκαίρι δύο καινούργια Covid νοσοκομεία, στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, που άρχισαν να κατασκευάζονται τον Ιούνιο και διαθέτουν 1500 κλίνες εκ των οποίων οι 400 είναι κλίνες ΜΕΘ.

H Σερβία έχει μετά το 2ο κύμα μια από τις πιο αντιπεριοριστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του COVID, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συγκαταλέγεται παγκοσμίως στις χώρες με τα πιο περιοριστικά μέτρα και με την πιο μεγάλη χρονική διάρκεια. Την ίδια στιγμή, η Σερβία έχει λιγότερα θύματα ανά εκατομμύριο από την Ελλάδα (βλ. σχετικό γράφημα παρακάτω) και μάλιστα με μια δεξιά αυταρχική κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που θυμίζει περισσότερο το «κέλυφος δημοκρατίας» του Ορμπάν.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, στην ενότητα Global Vaccination Campaign, η Ελλάδα βρίσκεται  στην 50η  θέση των εμβολιασμών, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο και στην 18η ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Παρά το κυβερνητικό αφήγημα πως το lockdown έχει «επιτυχία», η Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία για τον μήνα Μάρτιο. Λογικό και αναμενόμενο, αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμό χελώνας, τα νοσοκομεία έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στην τύχη τους και η κυβέρνηση, εμμονικά και εγκληματικά δεν προχωρά στην επίταξη του χρυσοφόρου ιδιωτικού τομέα υγείας – κάτι που διεκδικούν επίμονα οι «κακοί» συνδικαλιστές.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επανέρχεται η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, με τους ίδιους ακριβώς όρους που έκλεισαν και με μοναδικό πρόσθετο μέτρο τα self tests! Τα οποία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του συνόλου των επιστημονικών μελετών και των οδηγιών των ίδιων των κατασκευαστικών εταιρειών αδυνατούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών ασθενών. Το μοντέλο παρακολούθησης του ιού που προωθεί η κυβέρνηση, στηρίζεται και πάλι στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» της δήλωσης των θετικών rapid τεστ που κατόπιν θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μοριακά τεστ. Αντί να αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται η σωστή διαδικασία με μαζικά test στην κοινότητα, ανίχνευση των θετικών – απομόνωση των κρουσμάτων – ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους – σπάσιμο των αλυσίδων,  με την νέα αυτή «στρατηγική»: η κυβέρνηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση μαζικής και αποτελεσματικής ιχνηλάτησης στον πληθυσμό με αξιόπιστα τεστ και μεταθέτει την ευθύνη της επιδημιολογικής επιτήρησης στον πολίτη ενοχοποιώντας τον με τη λογική της ατομικής ευθύνης. Ταυτόχρονα κλείνει το δρόμο στη γονιδιακή επιτήρηση, και πιθανώς συμβάλλει η ίδια πλέον στη δημιουργία ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ, μέσω  ασυμπτωματικών ατόμων που θα κυκλοφορούν με ψευδώς αρνητικά tests, στην κοινότητα.

Δεδομένου ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές δηλώσεις, μέχρι τον Ιούνιο, αθροιστικά δεν θα έχουν έρθει στη χώρα πάνω από 3 εκατομμύρια εμβόλια, θα χρειαστεί να περάσουν μήνες έως ότου φτάσουμε στο σημείο που είναι σήμερα η γειτονική Σερβία.

Ας προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει εξαφανιστεί από όλα τα ΜΜΕ η λέξη ιχνηλάτηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ιχνηλατήσεων στο σύνολο των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση αντί να κυνηγάει τον ιό, κυνηγάει τους 15χρονους που κάθονται σε παγκάκια και ενίοτε τους σπάει και τα χέρια…

Τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται να ταράζει τον ακλόνητο αρθρογράφο της Καθημερινής, ο οποίος δηλώνει, εντελώς ατεκμηρίωτα, ότι «ο δάσκαλος που θα μπει στην τάξη θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένος, όπως ο υγειονομικός». Όμως ρωτάμε: τον απασχολεί έστω και λίγο πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δεδομένου ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει αφεθεί αυτή τη στιγμή στην τυχαιότητα των αδιάθετων εμβολίων, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο ή έστω προτεραιότητα, όπως ακριβώς καταγγέλλουν οι «κακοί» συνδικαλιστές; Η αμεροληψία του ΤΘ και η ανησυχία του για τους ρυθμούς των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, θα πρέπει λογικά να τον οδηγήσουν να αναζητήσει, όταν και εάν με το καλό ξανανοίξουν τα σχολεία, πόσοι εκπαιδευτικοί, από αυτούς που έκαναν ήδη αίτηση, θα έχουν εμβολιαστεί. Εδώ είμαστε και θα αναμένουμε το σχετικό άρθρο του. Κατά τα άλλα, η αλλεργία του και το μίσος με τον όρο «δημόσιο» δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Γι αυτό άλλωστε αναφέρεται στην απόλυση του Κ. Καταραχιά (γιατρού στον Αγ. Σάββα και Προέδρου των εργαζομένων) με την αόριστη αντωνυμία «κάποιος» του Δημοσίου, που οι συνδικαλιστές όμοιοί του, τον υποστηρίζουν… Γιατί αυτός είναι κατά τον αμετροεπή ΤΘ ο στόχος των συνδικαλιστών… να αλληλοϋποστηρίζονται και να κάνουν αγώνες, που ακόμα «κι αν δεν υπάρχουν πρέπει να τους εφεύρουν». Είναι φανερή, λοιπόν, η αναφυλαξία του κυρίου ΤΘ, όχι μόνο με τον δημόσιο τομέα, αλλά και με κάθε αγώνα που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Θα τον πληροφορήσουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, η ακραία νεοφιλελεύθερη πρακτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών, η καταστολή των συνδικάτων και των αγώνων, ΓΕΝΝΟΥΝ κοινωνικές αντιστάσεις και κοινωνικές εκρήξεις. Όσο κι αν ο αμετροεπής ΤΘ ευτελίζει τους αγώνες και τους ξορκίζει με τον λόγο του, τον διαβεβαιώνουμε ότι οι αγώνες που θα δουν τα μάτια του θα είναι τόσο μαζικοί και ισχυροί, που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο, το κοινωνικό σώμα να άγεται από αμετροέπειες, αστειάκια και αναλήθειες των συστημικών ΜΜΕ.