ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Ολημερίς; Ολονυχτίς;

Γιάννης Αναγνωσταράς

Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών συναδελφισσών /συναδέλφων θεσμοθετήθηκε σύμφωνα με την υπ αρ. 127187/Ε1/1-8-2021 αντίστοιχη υπουργική απόφαση στην οποία καθοριζόταν το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία.

Συνοπτικά ορίζεται ότι έως 3/θέσια (χωρίς υπολογισμό χρόνων υπηρεσίας και βαθμού) το ωράριο διαμορφώνεται στις 25 ώρες την εβδομάδα.

Στην απόφαση του 2016 το εκπαιδευτικό κίνημα και οι τοπικοί εκπαιδευτικοί σύλλογοι είχαν τονίσει δημόσια με ανακοινώσεις τους ότι δεν έπαιρνε υπ`όψη την ιδιαιτερότητα των συνθηκών λειτουργίας του νηπιαγωγείου.

Παρέβλεπε με εκκωφαντική άγνοια και με προκλητικό τρόπο τη συνεχή εποπτεία που έχουν οι συναδέλφισσες/οι όχι μόνο κατά τη διάρκεια του παιδαγωγικού – διδακτικού χρόνου αλλά… χωρίς ανάσα και την ώρα των διαλειμμάτων με εφημερία 5 ημέρες εβδομαδιαία καθώς και στην έναρξη(προσέλευση) και λήξη(αποχώρηση) των προνηπίων – νηπίων.

Νηπιαγωγεία… με ελεύθερο ωράριο; Στην Υ.Α. του 2016 η πρόσθεση βγάζει 75 λεπτά στην πρωινή λειτουργία και άλλα 35 λεπτά στην απογευματινή. Αναιρέθηκε τότε με υποκριτικό εμπαιγμό η εξίσωση του ωραρίου με των εκπαιδευτικών του δημοτικού σχολείου με τη φράση κατ` αναλογία των δασκάλων.

Ο «ρεαλισμός» των Υ.Α. και της πολιτικής ηγεσίας ήδη έχει αποφασίσει διαχρονικά τις 30 ώρες για όλες τις νηπιαγωγούς. Μέχρι τα 67 (με βάση και το διαγραφόμενο όριο ηλικίας για τη σύνταξη).

Στο ΦΕΚ (αρ. Φ7/3625/Δ1 -15-01-2021) γίνεται νέα τροποποίηση και αύξηση στο ωράριο! Από 13:00 η ώρα αποχώρησης μετατίθεται στις 13:10.

Και αφού επικαλείται για να «δέσει» την αύξηση του ωραρίου από το ν.1568/85 και φτάνει… μέχρι τις ιδιαίτερες συνθήκες του Covid-19 για την αναγκαιότητα μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού και τις επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του Ε.Σ.Υ.

Έλεος! Το ωράριο των εκπαιδευτικών και των συναδελφισσών/ων νηπιαγωγών δεν είναι λάστιχο! Πέραν τούτου από την αρχή της χρονιάς έχει οριστεί και με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων η προσέλευση και η αποχώρηση των προνηπίων – νηπίων παίρνοντας υπ όψιν συγκεκριμένες παραμέτρους παιδαγωγικής, διδακτικής και εργασιακής λειτουργίας (π.χ. ωράριο, συστεγαζόμενα, πρόσβαση εισόδων, αριθμός τμημάτων κλπ).

Η έλλειψη σχεδίου υπεράσπισης και στήριξης του δημόσιου δωρεάν σχολείου από την κυβέρνηση των «αρίστων» είναι γνωστή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο «οργασμός» πολιτικού σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης είναι η πιστή εφαρμογή των σχεδιασμών του ΟΟΣΑ όπου κεντρικό μέλημα και στρατηγική στόχευση είναι η πλήρης ελαστικοποίηση – απελευθέρωση του ωραρίου.

Μα καλά; Για 10 λεπτά;

Η θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών ήρθε με … δώρο την αύξησή του. Η αύξηση του ωραρίου με το τελευταίο ΦΕΚ για τα νηπιαγωγεία προδιαγράφει και γίνεται προπομπός της αύξησης και στο δημοτικό αλλά και στη Β/θμια εκπαίδευση.

Γι` αυτό η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, καθολική και συλλογική. Με το βάρος να πέφτει στους α/θμιους συλλόγους, η ΔΟΕ οφείλει να βάλει φραγμό με κάλυψη για μη εφαρμογή!

Φτάνει πια!