ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Εκπαιδευτική Λέσχη

Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί τώρα – κανένας αναπληρωτής να μη χάσει τη δουλειά του!

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Για μια ακόμα χρονιά, χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων. Οι μόνιμοι διορισμοί στην πρωτοβάθμια, από περίπου 2000-3000 κάθε έτος, έπεσαν στους 133 το 2011, στους 40 το 2012 και στους 112 το 2013. Και από εκεί και μετά ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΑΝ!

Το μνημονιακό σχέδιο μηδενικών διορισμών, η δραστική περικοπή προσωπικού και κάλυψης των πραγματικών αναγκών με ελαστική εργασία, οι συγχωνεύσεις σχολείων, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη γήρανση του εκπαιδευτικού σώματος.

Το ένα πέμπτο του κλάδου, αποτελείται από αναπληρωτές συναδέλφους, οι οποίοι όχι μόνο δεν αναμένεται να διοριστούν αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και αυτή τη θέση του αναπληρωτή! Η εκτίμηση αυτή δεν είναι καθόλου υπερβολική καθώς μια προσεκτική μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι πάνω από 2000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές έχουν χάσει τη δουλειά τους!

Οι κλάδοι που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα με το σχολείο Φίλη, είναι οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής. Στην κυριολεξία, 2300 συνάδελφοι αυτών των κλάδων (περίπου 1800 δάσκαλοι, 370 αγγλικής και 120 φυσικής αγωγής) έχασαν τη δουλειά τους, απολύθηκαν. Αυτή είναι μια αδυσώπητη πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Πρόκειται για νέους συναδέλφους μας που έχασαν τη δουλειά τους, μέχρι πέρσι εργάζονταν στα σχολεία μας και φέτος έμειναν άνεργοι! Επιπλέον, η δυναμική των πραγμάτων δείχνει ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και θα συμπεριλάβουν και φετινούς αναπληρωτές συναδέλφους μας. Η σιωπή γύρω από αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα, είναι πολύ απλά συνενοχή. Έχει βέβαια την εξήγησή της: οι απολυμένοι συνάδελφοι δεν ψηφίζουν στις συνδικαλιστικές εκλογές…

Όλη αυτή η κατάσταση θέτει επιτακτικά το αίτημα των ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΡΑ. Ενάντια στους ασφυκτικούς μνημονιακούς περιορισμούς και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που στερούν από το δημόσιο σχολείο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του και καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας στην ελαστική, ευέλικτη και ανασφαλή εργασία. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και το στοιχειώδες καθήκον της εργασιακής αποκατάστασης των συναδέλφων μας, επιβάλλει τη διεκδίκηση του αιτήματος για πρόσληψη όλων των αναπληρωτών των τελευταίων ετών και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων μας.