ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η γιορτή της ΣΤ2 τάξης του 41ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, όπως παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 2014.

του Λάμπρου Νικολάρα

 Η γιορτή βασίστηκε σε 13 κείμενα/μαρτυρίες –όσοι και οι μαθητές του τμήματος- που προέρχονται από τρίτομο έργο της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός λόγος»[1]. Τα κείμενα καλύπτουν την περίοδο από την έναρξη του πολέμου ως την απελευθέρωση και έχουν διασκευαστεί από το δάσκαλο της τάξης ώστε να γίνουν πιο σύντομα και να ανταποκρίνονται στην ηλικία των μαθητών.

Η Ιδέα ήταν να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους πρωταγωνιστές της εποχής, στους απλούς ανθρώπους που βρέθηκαν στο επίκεντρο εκείνης της θυελλώδους καμπής της ιστορίας. Ταυτόχρονα, πέρα από τους συνήθεις διθυράμβους, θέλαμε να δείξουμε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου σε όλες τις εκφάνσεις του: θάνατος, πείνα προσφυγιά κ.τ.λ. Τέλος συνειδητά επιδιώξαμε να υπερβούμε τις Ιδεολογικές παραχαράξεις και αποσιωπήσεις που η επίσημη σχολική ιστορία συντηρεί για την περίοδο του πολέμου, της κατοχής και της εθνικής αντίστασης.

Τα κείμενα διανθίζονται από 6 τραγούδια που τραγουδήθηκαν από όλους τους μαθητές μαζί και 17 μικρά Videos[2]. Τραγούδια και videos σχολιάζουν, υποστηρίζουν ή επεκτείνουν όσα περιγράφονται στα κείμενα.

Αντί σκηνικού επιλέχτηκε η προβολή ενός ppt με φωτογραφικό υλικό συναφές προς το περιεχόμενο των κειμένων.

Σημειώσεις για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το υλικό:

  • Τα videos κατά την παρουσίαση της γιορτής είχαν προσαρτηθεί ως υπερσύνδεσμοι στις διαφάνειες του ppt και σημαίνονται με το εικονίδιο μιας βιντεοκάμερας. Όσοι κατεβάσουν το ppt θα πρέπει να συντονίσουν και πάλι τους υπερσυνδέσμους ώστε να παίζουν τα videos. Καλό είναι επίσης να «παίξουν» με τις ρυθμίσεις του player ώστε να κλείνει αυτόματα με το τέλος του κάθε video για να μην διαταράσσεται η ροή της παρουσίασης.
  • Στο αρχείο που περιλαμβάνονται τα κείμενα υπάρχουν σημάνσεις που δείχνουν τα σημεία που πρέπει να παρεμβληθούν τα τραγούδια και τα video.
  • Τα κείμενα μαζί με τους στίχους είχαν δεθεί σε ένα φυλλάδιο που τυπώθηκε σε δεκατρία αντίτυπα, ένα για κάθε μαθητή/τρια. Παραθέτουμε τα σχετικά αρχεία.
  • Το ppt είναι στην πραγματικότητα odt, κατασκευάστηκε δηλαδή με το πρόγραμμα παρουσιάσεων του OpenOffice.
  • Η Διάρκεια της γιορτής είναι 1ώρα και 30 λεπτά.

  1. Έλλη Παπαδημητρίου, Κοινός Λόγος, εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 2005.

  2. Τα περισσότερα από τα videos προέρχονται από το ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Το χρονικό της Εθνικής αντίστασης» παραγωγής 1985, ενώ δύο από αυτά είναι αποσπάσματα από τις ταινίες «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου και «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί από το δάσκαλο της τάξης με τη χρήση φωτογραφικού υλικού ή έχουν αλιευθεί από το διαδίκτυο και έχουν υποστεί επεξεργασία για να περιοριστεί η διάρκειά τους.

ΣΚΗΝΙΚΟ

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

VIDEOS

01_Ανακοινωθέν02_28η Οκτωβρίου03_Βομβαρδισμοί04_Άουσβιτσ05_Η Αθήνα Πέφτει06_Μετανάστες07_Πείνα 08_Συνθήματα 09_Η Φωνή10_ Καισαριανή11_Μαυραγορίτες12_Απεργία13_Τα χωνιά14_25η Μαρτίου15_το Μπλόκο16_Η εκτέλεση17_Απελευθέθωση