Τρόμος και αθλιότης των φασιστών στο Predappio (γενέτειρα του Μουσολίνι)

Γιάννης Αναγνωσταράς

Η ρίζα του κακού της ιταλικής αστικής δημοκρατίας εστιάζεται στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. οι οποίες εντάθηκαν κυρίως μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι εκφραστές των πολιτικών αυτών Μόντι, Μπερλουσκόνι και Ρέντζι πιστώνονται την αντίστοιχη κρίση που ακολουθησε και εκδηλώνεται μέχρι σήμερα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Σ΄ αυτό το αρνητικό τοπίο της δημόσιας ζωής στη γειτονική χώρα γεννήθηκε και το κόμμα Fratelli d’ Italia (αδέλφια της Ιταλίας) της Μελόνι.

Στο Predappio, πόλη κοντά στη Ρώμη, την περασμένη Κυριακή 2.000 φασίστες παρελαύνουν για την εκατονταετηρίδα της πορείας στη Ρώμη. Πολλοί οπαδοί και της Μελόνι, κατευθύνονται στο νεκροταφείο San Gassiano όπου βρίσκεται το οικογενειακό «θησαυροφυλάκιο» και η σορός του Μουσολίνι. Τόπος προσκυνήματος όπου κάτω από τη δεσμίδα του λίκτορα (σύμβολο του φασισμού και της εξουσίας του Ντούτσε) η δισέγγονή του περήφανη δηλώνει : «δεν θα παραλείψουμε ποτέ να του δείξουμε το θαυμασμό μας».

Οι παριστάμενοι φασίστες υψώνουν τα χέρια σε «ρωμαϊκούς χαιρετισμούς» κραυγάζοντας:

«All’ armi siamo fascisti» (στα όπλα, είμαστε φασίστες). Κέλτικοι σταυροί και τατουάζ με το Ντούτσε αναδύουν το σκοτάδι. Η διοργανώτρια της εκδήλωσης (Arditi d’ Italia) μιλά για 4.000 συμμετέχοντες. Υπενθυμίζεται ότι οι Labari degli Arditi ήταν οι μονάδες επίθεσης του βασιλικού στρατού στο μεγάλο πόλεμο (Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος). Σύμβολό τους το κρανίο με το στιλέτο ανάμεσα στα δόντια.

Η εκλογική προτίμηση των συγκεντρωμένων φασιστών που παρουσιάζουν πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία αποτυπώνουν τουλάχιστον 60% ψήφο προτίμησης στη Μελόνι. Οι φασίστες συγκεντρώθηκαν από αρκετές πόλεις : Πάντοβα, Ρώμη, Τρεβίζο, Νάπολι. Ακόμα και Ισπανοί φαλαγγίτες νοσταλγοί του Φράγκο προσήλθαν. Ο κεντροδεξιός δήμαρχος της πόλης περιορίζεται σε μία εξόφθαλμη δήλωση ότι η συγκέντρωση είναι απλά ένας αναχρονισμός!

Η Μελόνι, απέναντι στο σάλο που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα, παραμένει σιωπηλή! Γιατί; Όχι μόνο γιατί ξέρει ότι η φλόγα (σύμβολο του κόμματός της) της δίνει όλες αυτές τις μαύρες ψήφους που ασελγούν απέναντι στην αξία του ανθρώπου, αλλά και γιατί και η ίδια ενισχύει με εκπροσώπους και στελέχη της τη συμμετοχή σε διεθνείς συγκεντρώσεις φασιστών. Δεν είναι μακριά το 2015 από τη συνεύρεση 150 και πλέον φασιστικών μορφωμάτων που καλέστηκαν από τη Μαύρη Διεθνή στο Λένιγκραντ επιχειρώντας να αμαυρώσουν την ιστορία της πόλης.

Δεν εξαπλώνεται λοιπόν μόνο η ανησυχία αλλά επιχειρείται να κυριαρχήσει ένα αντιδημοκρατικό πογκρόμ σκοταδιού. Καταστολή, παραβίαση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων χέρι – χέρι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Ε.Ε., δένουν με το μανδύα του φασισμού.

Γι΄ αυτό, τα λόγια της Luciana Castellina (μεγαλύτερη εν ζωή αριστερή διανοούμενη στην Ιταλία) ας ενεργοποιήσουν την ατομική, τη  συλλογική μας συνείδηση και δράση. «Αν πάμε στην ουσία του φασισμού βρίσκουμε την ίδια ουσία με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο: αδιαφορία για την ανθρωπότητα, συνεπώς αδιαφορία για τις ανισότητες και την ελευθερία. Σήμερα μαζί με το αίτημα να καταστούν οι νεοφασιστικοί σχηματισμοί παράνομοι, θα πρέπει αναζωπυρώσουμε την επιθυμία για εναλλακτική λύση : να είμαστε επαναστάτες…»