της Εκπαιδευτικής Λέσχη
Έτος: 1983. Τόπος: Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
1ο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό συνέδριο Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Στο βήμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εσωτερικού, Κώστας Γαβρόγλου:
«Σε ορισμένα θέματα είμαστε κατηγορηματικοί και επίμονοι. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, που δεν θεωρούμε ότι είναι απλή αντικατάσταση των επιθεωρητών, πρέπει να εκλέγονται όμως από τον χώρο των δασκάλων. Οι διευθυντές πρέπει επίσης να εκλέγονται από τους δασκάλους κάθε σχολείου και να μην έχουν ισόβια θητεία. Τέτοιες διαδικασίες όχι μόνον δεν θα υπονομεύσουν, αλλά θα ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία των σχολειών μας».
(ΔΟΕ, πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου, 1983, σ. 53)
Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Ή όπως το ΄χε πει και ο Κάρολος «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή τραγωδία». Και να που τώρα, ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο υπουργός παιδείας που καταργεί κι αυτό το κουτσουρεμένο βήμα εκλογής των διευθυντών από το Σύλλογο διδασκόντων και, επιπλέον, το αντικαθιστά με την αξιολόγηση «από τους μόνιμους συνυπηρετούντες»! Η κυβέρνηση επικαλείται την (έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο πρόκειται σαφώς για πολιτική επιλογή.
Διότι βεβαίως, υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή. Να οριστεί ότι ο διευθυντής είναι εκπρόσωπος και συντονιστής του Συλλόγου Διδασκόντων. Με μια τέτοια πολιτική επιλογή θα μπορούσε να ανατραπεί η αντισυνταγματικότητα της ψηφοφορίας, αφού η σχέση διευθυντή – εκπαιδευτικών δεν θα ήταν ιεραρχική, αλλά σχέση ισοτιμίας. Μια τέτοια πολιτική επιλογή προϋποθέτει σύγκρουση με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ, όμως η κυβερνητική πολιτική υποτάσσεται σε αυτές τις απαιτήσεις.
Τίποτα λιγότερο από την καθολική αποχή δεν μπορεί να είναι η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, πρέπει να πάρουν άμεσα θέση. Για την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Για τη δημοκρατική διοίκηση των σχολείων με διευθυντή – συντονιστή, αιρετό και ανακλητό από το Σύλλογο διδασκόντων με ανώτατο όριο θητείας.
Για να μην περάσει η αξιολόγηση από το παράθυρο.