Μια αναμέτρηση που συνεχίζεται[1]
Στις 24 Μάρτη, με την περίφημη τρίτη εγκύκλιο και τα «εντέλεσθε» το υπουργείο αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συναίνεση ως προϋπόθεση αξιολόγησης. Αποδέχτηκε έτσι ότι η «κουλτούρα αξιολόγησης» που ευαγγελιζόταν είναι κουλτούρα ιεραρχικής επιβολής και υπαλληλικής πειθαρχίας. Αυτό είναι ήττα για μια πολιτική παράδοση και νίκη για μια άλλη. Ας το πούμε σχηματικά είναι ήττα για την πτέρυγα που επιδίωκε αξιολόγηση με συναίνεση των εκπαιδευτικών και νίκη για το σκληρό νεοσυντηρητικό πολιτικό προσωπικό που επενδύει στον αυταρχισμό ως δομικό στοιχείο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Μετά τις 25 Μάρτη η αντιπαράθεση συνεχίζεται σε πιο δύσκολο έδαφος. Άλλωστε, το πραγματικό διακύβευμα πάντοτε υπήρξε αν ο ανταγωνισμός, ο φόβος και οι απειλές αναγνωρίζονται ως κατάλληλα μέσα για τη βελτίωση των σχολείων. Αν οι απολύσεις, η μισθολογική (ή επιμορφωτική) τιμωρία ή επιβράβευση υπηρετούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Εμείς λέμε όχι. Αυτοί λένε ναι. Εδώ και πολύ καιρό οι αξιολογητές προελαύνουν. Αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν. Ο διακηρυγμένος φετινός στόχος τους ήταν να εμπεδωθεί «κουλτούρα αξιολόγησης» στις σχολικές μονάδες. Να επιδοθούν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί με τη θέλησή τους σε αξιολογικές δράσεις όπως η ετεροπαρατήρηση, η βιντεοσκόπηση συναδέλφων, τα ερωτηματολόγια προς γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς κλπ. Με βάση αυτό το στόχο, το υπουργείο απέτυχε. Ακολούθησε λοιπόν, το δρόμο του αυταρχισμού.
Ωστόσο, το πλέγμα της αξιολόγησης υφαίνεται έτσι κι αλλιώς με πιο συνολικά πολιτικά/εκπαιδευτικά υλικά. Στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης, βέβαια, στο τοπίο της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων/μεσοπρόθεσμων που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, ασφαλώς. Αλλά, επιπλέον, οι πυξίδες τους φαίνεται ότι δείχνουν δρόμους που έχουν ήδη περπατηθεί. Η αποκάλυψη για την αντιγραφή του Π.Δ. αξιολόγησης από το Danielson Group αναδεικνύει και μια ακόμα παράμετρο. Η διαφορά με τη Ν. Υόρκη είναι ότι εδώ – ακόμα – δεν έχει συνδεθεί άμεσα η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών. Η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις του Λυκείου ωστόσο είναι ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση – μια αποτυχία μεγάλης έκτασης στις εξετάσεις θα είναι το επόμενο.
Οι μικρές ανταποκρίσεις που ακολουθούν από τη μάχη της αξιολόγησης στους συλλόγους είναι στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τη διαφορετική χρονική στιγμή κατά την οποία γράφτηκαν. Αποτυπώνουν επίσης, μια πολυμορφία τακτικών και μορφών δράσης από σύλλογο σε σύλλογο, που υπηρετούν όλες τον κοινό στόχο μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης.
Είναι μικρές ιστορίες και αποσπάσματα για ένα κλάδο που διχάζεται όσο πλησιάζει η ώρα της σύγκρουσης.
Για εκείνους που λιώνουν τα παπούτσια τους για να μην περάσει το σχολείο στην εποχή του νέο-επιθεωρητισμού. Και για εκείνους που ξενυχτάνε πάνω στους δείκτες, το υλικό της ΑΕΕ και τα ερωτηματολόγια.
Για εκείνους που στάθηκαν μπροστά στις πύλες του υπουργείου και όρθωσαν το ανάστημά τους. Και για εκείνους που, κρυμμένοι μέσα σε ταξί και πούλμαν, φρουρούμενοι από ένα ολόκληρο στρατό πέτυχαν την πολυπόθητη είσοδο στα σεμινάρια της ντροπής.
Για εκείνους που υπερασπίζουν τη συλλογικότητα, την αντίσταση, το θάρρος. Και για εκείνους που σπέρνουν το φόβο, τη μιζέρια, την υποταγή.
Για εκείνους που παλεύουν για το σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας, της ισότητας και του αγώνα. Και για εκείνους που ετοιμάζονται να προσαρμοστούν και να υπηρετήσουν το «νέο» σχολείο της αξιολόγησης, της γραφειοκρατίας, της αγοράς, του ανταγωνισμού, της ιεραρχίας, του φόβου, και της υποταγής.
Η αναμέτρηση συνεχίζεται λοιπόν…
Εκπαιδευτική Λέσχη
Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Η προηγούμενη περίοδος σημαδεύτηκε από τον αγώνα ενάντια στην αυτοαξιολόγηση: δυο έκτακτες γενικές συνελεύσεις με μαζική συμμετοχή, η δεύτερη ΓΣ με απαρτία, τρεις συσκέψεις διευθυντών με σχεδόν καθολική συμμετοχή και παρουσία κλιμακίου της ΔΟΕ, συνεχείς περιοδείες και ενημέρωση στα σχολεία, συνεχής έκδοση και κυκλοφορία ενημερωτικών κειμένων, πρωτοβουλία για κάλεσμα του συντονισμού Συλλόγων.
Από νωρίς, η συγκέντρωση υπογραφών μετατράπηκε σε μια πολιτική διαδικασία ανοιχτής συζήτησης σε όλες τις σχολικές μονάδες με το σύνολο των συναδέλφων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων υπέγραψε το κείμενο του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας. Συνολικά 471 συνάδελφοι υπέγραψαν το κείμενο – ενώ 3 υπέγραψαν αντίστοιχο κείμενο του ΠΑΜΕ – σε σύνολο 520 μελών. Σε ένα βαθμό, η συζήτηση στα σχολεία χρωματίστηκε και από τη διατύπωση της αγωνίας πολλών συναδέλφων για μια αντιπρόταση του εκπαιδευτικού κινήματος – εδώ οι γνώμες διχάζονται τόσο σε επίπεδο συνδικαλιστικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο συναδέλφων.
Μέχρι τη δημοσίευση της τρίτης εγκυκλίου, 13 δημοτικά (από τα 30 συνολικά του Συλλόγου) και 6 νηπιαγωγεία είχαν προχωρήσει σε πρακτικά μη συγκρότησης των ομάδων εργασίας, ενώ μετά την εγκύκλιο το σύνολο των σχολικών μονάδων προχώρησε σε αντίστοιχα πρακτικά δηλώνοντας έτσι την καθολική αντίσταση και διαφωνία των συναδέλφων απέναντι στην αυτοαξιολόγηση. Μετά την εγκύκλιο και τις υποχρεωτικές αναθέσεις, σε αρκετά σχολεία καταγράφηκε η διαφωνία των συναδέλφων με βάση το σχετικό κείμενο της ΔΟΕ, είχαμε την πρώτη υπηρεσιακή παραίτηση διευθύντριας, ενώ ήδη, σύλλογοι διδασκόντων ορίζουν συγκεκριμένες ώρες συνεδρίασης ομάδων με στόχο την καθολική συμμετοχή στις στάσεις ώστε να μπλοκαριστεί η λειτουργία τους με την καθολική αποχή των συναδέλφων.
Οι μάχες των υπογραφών, των πρακτικών άρνησης συγκρότησης ομάδων, του μπλοκαρίσματος των σεμιναρίων με μαζική παρουσία μελών του Συλλόγου, σηματοδοτούν τη διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του Συλλόγου να αντιπαλέψουν την αξιολόγηση. Διαμορφώνουν ένα πλειοψηφικό μέτωπο αγώνα που παρά τις ταλαντεύσεις, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις αυταπάτες, μπορεί να δώσει και τις επόμενες μάχες με όρους νίκης.
Στις αδυναμίες αυτής της μάχης, σημειώνουμε τον εσωστρεφή χαρακτήρα της, την αδυναμία να συνδεθεί έμπρακτα με τους συνολικούς κοινωνικούς αγώνες, την έλλειψη οργανωμένης και συνεχούς επαφής με τους γονείς και συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και, τέλος, την αντίληψη που κυριαρχεί σε μεγάλο τμήμα των συναδέλφων ότι κατά ένα μεγάλο μέρος, η μάχη της αξιολόγησης θα κριθεί από τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Κυρίως όμως, την αδυναμία του κινήματος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση από κλεφτοπόλεμο σε ανοιχτή σύγκρουση σε κρίσιμες στιγμές.
27 Απριλίου 2014
Μαριόλης Δημήτρης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Τέλη Γενάρη. Το τοπίο στο Σύλλογο διεκπεραιωτικά συνδικαλιστικό (αυτοδυναμία ΠΑΣΚ, συν μία έδρα ΔΑΚΕ και οι «υπογραφές» αφημένες στην τύχη τους), άνυδρο αγωνιστικά και με τονισμένο το χαρακτήρα του εξωραϊστικού-πολιτιστικού ομίλου. Η πλειονότητα των συναδέλφων με βαθμό Β΄ ή λιμνάζοντες στο τελευταίο ΜΚ του Γ΄ και με τον φόβο της υπηρεσιακής έκθεσης να χτυπάει κόκκινο. Οι διευθυντές απρόθυμοι έως συγκαλυμμένα εχθρικοί να μπουν σε περιπέτειες υπηρεσιακής ανυπακοής (παρά τις δυο συναντήσεις με το ΔΣ για μη συμμετοχή στα σεμινάρια των Συμβούλων και την προκηρυγμένη στάση εργασίας, την κατάσταση έσωσε η αναβολή των σεμιναρίων από τους ίδιους τους Συμβούλους). Κοντολογίς το κλίμα, κατ’ ευφημισμόν, μουδιασμένο.
Ωστόσο!
Ωστόσο κι όσο προχωρούσε ο καιρός… Κάτι οι έκτακτες ΓΣ, κάτι οι τρεις ενημερωτικές συναντήσεις με ομάδες σχολείων (που τις βγάλαμε με το τσιγκέλι), κάτι το δικό μας διπλοτριπλοπέρασμα από τα σχολεία και η ανάδειξη του πολιτικού περιεχομένου της αξιολόγησης, κάτι το «υπόδειγμα πρακτικού» της ΔΟΕ, κάτι το ξεθάρρεμα κάποιων Διευθυντών, κάτι το ντόμινο των «πρακτικών άρνησης» και να που μέχρι την τρίτη εγκύκλιο, το «πρακτικό άρνησης», αποτελούσε πραγματικότητα σε 18 σχολεία, σε 2 οι Διευθύντριες αρνούνταν να το υπογράψουν, σε 4 είχαν συγκροτηθεί ομάδες ενώ σε κανένα νηπιαγωγείο (συνειδητά ή εξαιτίας του θολού υπηρεσιακού τοπίου) δεν είχε γραφεί πρακτικό συγκρότησης.
Και τώρα;
Τώρα το κλίμα είναι βαρύ. Μετά την εγκύκλιο της «υποχρεωτικής ανάθεσης» η διάθεση πολιτικής ανυπακοής δεν στάθηκε δυνατό να μετρηθεί γιατί η πλειοψηφία του τοπικού ΔΣ, προσπαθώντας να υπονομεύσει την πρόταση μας για άμεση (μετά την έκδοση της τρίτης εγκυκλίου) σύγκληση ΓΣ, προχώρησε σε ΓΣ μετά την απόφαση «εκτελώ και βγαίνω παραπονούμενος» της ΔΟΕ. Σήμερα, οι συνάδελφοι διακατέχονται από μια αίσθηση αναπόφευκτου. Υπάρχει απόλυτη επίγνωση ότι η μάχη που δίνεται υπό την πρωτοβουλία και με πλαίσιο που καθορίζει κάθε φορά ο αντίπαλος δεν έχει και τις πιο ευοίωνες προοπτικές. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι και σε μασίφ «αρνητικά» σχολεία μάλλον προκρίνεται η τακτική «να δηλώνουμε στάσεις εργασίας αλλά παράλληλα και στο μουλωχτό να ετοιμάσουμε κι ένα ρημαδοκείμενο μη μας τρέχουν ιουνιάτικα». Ταυτόχρονα συνυπάρχουν αγωνία, ανησυχία, αβεβαιότητα, συγκρατημένος αναβρασμός, τυφλή οργή και κυρίως αγωνιστική αμηχανία για το αναμενόμενο, μεγάλο κύμα της ατομικής αξιολόγησης, με το οποίο ευελπιστούν να αποφύγουν να αναμετρηθούν προσβλέποντας σε αλλαγή του πολιτικού τοπίου μετά τις ευρωεκλογές.
Απρίλης 2014
Λιάμπας Γιώργος
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η «μάχη» της αξιολόγησης στα Γιάννενα ξεκίνησε στις 20-11-2013 με την κήρυξη από τον τοπικό σύλλογο 3ωρης στάσης εργασίας, μαζί με την ΕΛΜΕ, για την ΑΚΥΡΩΣΗ σεμιναρίου επιμόρφωσης στελεχών Α/θμιας & Β/θμιας περιοχής Ηπείρου & Λευκάδας. Η παρουσία των συναδέλφων στον χώρο πραγματοποίησης του σεμιναρίου (7ο Δ.Σ. Ιωαννίνων) ανάγκασε τους διοργανωτές να ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ και το σεμινάριο ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ.
Επόμενος σταθμός η 15-01-2014 όταν και είχε προγραμματιστεί σεμινάριο των Σχολικών Συμβούλων για τους Δ/ντές & Πρ/νους των Δημοτικών Σχολείων για την «Αυτοαξιολόγηση της Σχ. Μονάδας» σε χώρο αυτή τη φορά εκτός σχολείου (Καμπέρειο Ίδρυμα). Ο τοπικός σύλλογος κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, ο χώρος αποκλείστηκε νωρίς το πρωί από τους συναδέλφους και το σεμινάριο ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ.
Το ίδιο έγινε και στις 24-01-2014 κατά την προσπάθεια πραγματοποίησης σεμιναρίου, με το ίδιο θέμα, από τη Σχολική Σύμβουλο των Νηπιαγωγών. Με 2ωρη στάση εργασίας και παρουσία των συναδέλφων και αυτό το σεμινάριο ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ.
Επίσης ο τοπικός σύλλογος πραγματοποίησε συνάντηση με τους Διευθυντές και τους Σχολικούς Συμβούλους(27-01-2014) καθώς και 3 έκτακτες γενικές συνελεύσεις (25-02-2014, 17-03-2014, 31-03-2014) στις οποίες αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το ζήτημα της αξιολόγησης.
Κατά τη διαδικασία της συλλογής υπογραφών επάνω στο κείμενο της Ομοσπονδίας ενάντια στην Αξιολόγηση, η συμμετοχή των συναδέλφων ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας το υψηλότατο ποσοστό του +93%, ενώ σχεδόν ΟΛΑ τα Σχολεία συνέταξαν Πρακτικό ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στις ομάδες εργασίας.
Σημείο σταθμός ήταν η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 04-04-2014, με το ποσοστό των απεργών να ξεπερνά το 50% και την πραγματοποίηση ενός εκπληκτικού συλλαλητηρίου με πάνω από 200 άτομα (πρωτοφανές για κινητοποίηση μόνο του κλάδου στα Γιάννενα), με ένταση, παλμό και συνθήματα κατά της Αξιολόγησης (σχετ. βίντεο στο YouTube: απεργία δασκάλων-Iωάννινα 4 4 2014).
Τέλος στις 11-04-2014 ο τοπικός σύλλογος κήρυξε επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας, πέραν της 3ωρης της ΔΟΕ, έτσι ώστε οι σχολικοί σύμβουλοι να μη συμμετέχουν στα σεμινάρια της ντροπής που γίνονταν 11-12-13/04/2014 στην Αθήνα, κάτι που δε «συγκίνησε» ιδιαίτερα τους «συναδέλφους μας» σχολικούς συμβούλους, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση είχαμε την παραίτηση συναδέλφου από τη θέση του Προϊσταμένου Ειδικού Σχολείου της πόλης για την Αυτοαξιολόγηση-Αξιολόγηση.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
27 Απριλίου 2014
Νίκος Τζελέτας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση στην Κέρκυρα, ξεκίνησε πολύ νωρίς με σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων να υπογράφουν το κείμενο της ΔΟΕ ενάντια στην αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα. Από τους 51 διευθυντές των δημοτικών σχολείων οι 46 υπέγραψαν το κείμενο με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και όλοι οι συνάδελφοι και από τις 68 προϊσταμένες των νηπιαγωγείων υπέγραψαν οι 64. Οι απώλειες ήταν κυρίως από ειδικότητες. Οι υπογραφές ήταν 688 ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου είναι 652 χωρίς όμως τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ που ήρθαν μετά τα Χριστούγεννα.
Τα σεμινάρια των διευθυντών και των προϊστάμενων των νηπιαγωγείων δεν έγιναν, με τους συμβούλους να ματαιώνουν τα σεμινάρια, με την ανακοίνωση της στάσης εργασίας από το σύλλογο. Η σύμβουλος των νηπιαγωγών προσπάθησε να χωρίσει τις νηπιαγωγούς σε δεκάδες για να τις διασπάσει, αλλά μετά την καθολική αντίδραση στο πρώτο σεμινάριο αναγκάστηκε να ματαιώσει τα υπόλοιπα. Κάποιοι σύμβουλοι προσπάθησαν να επισκεφθούν τα σχολεία και να ενημερώσουν ατομικά τους διευθυντές αλλά παρά τις πιέσεις, εισέπραξαν άρνηση κι εκεί που δέχτηκαν οι διευθυντές, οι σύμβουλοι δέχτηκαν επίθεση από το σύλλογο διδασκόντων με αποτέλεσμα να μη γίνει ενημέρωση αλλά συζήτηση για την αξιολόγηση, η οποία συζήτηση μάλιστα οδήγησε σε ομόφωνες αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων στα πρακτικά που ακολούθησαν εκφράζοντας άρνηση συγκρότησης των ομάδων εργασίας.
Τα 45 δημοτικά σχολεία πήραν ομόφωνη απόφαση με πρακτικό ενάντια στις ομάδες εργασίας. Πριν την υποχρεωτική εγκύκλιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτά τα σχολεία ήταν και αυτά των οποίων οι διευθυντές δεν είχαν υπογράψει το κείμενο ενάντια στην αξιολόγηση. Ενώ 3 πήραν ομόφωνη απόφαση ενάντια, μετά την εγκύκλιο. 3 σχολεία που δεν είχαν συνεδριάσει, μετά την εγκύκλιο του υπουργείου δεν προχώρησαν στην υπογραφή πρακτικού ενάντια στις ομάδες, αλλά προχώρησαν στη συγκρότηση των ομάδων. Από τα νηπιαγωγεία, 58 συνέταξαν πρακτικό ενάντια στις ομάδες, στην πλειοψηφία τους μετά την υποχρεωτική εγκύκλιο, ενώ 10 δήλωσαν θετικά.
Η μάχη συνεχίζεται με στάσεις εργασίας κατά τη συνεδρίαση των ομάδων, τα πράγματα βέβαια πλέον είναι αρκετά δυσκολότερα, αφού υπάρχουν συνάδελφοι στους συλλόγους διδασκόντων που εκφράζουν την πρόθεση να μη συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας είτε από φόβο των συνεπειών είτε εκφράζοντας απογοήτευση για το χειρισμό από τη ΔΟΕ των νέων δεδομένων, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα μπλοκαρίσματος της διαδικασίας. Επίσης κάποιοι διευθυντές που σύρθηκαν από το γενικό κλίμα άρνησης που επικράτησε και πήραν αποφάσεις αρνητικές, τώρα βρήκαν ευκαιρία και προσπαθούν έστω και με ελάχιστους από το σύλλογο διδασκόντων να λειτουργήσουν τις ομάδες κανονικά.
28 Απριλίου 2014
Ελένη Μαλαχά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ένας ικανοποιητικός αριθμός συναδέρφων και συναδερφισσών (περίπου οι μισοί) υπέγραψαν το κείμενο της ΔΟΕ ενάντια στη αυτοαξιολόγηση. Πριν την εγκύκλιο της υποχρεωτικής δημιουργίας ομάδων αυτοαξιολόγησης από τον διευθυντή, πρακτικό μη συμμετοχής στις ομάδες αυτές είχαν κάνει μόνο δύο σχολεία. Μετά την εγκύκλιο τα περισσότερα σχολεία ακολούθησαν τις οδηγίες της ΔΟΕ.
Από τη μεριά του ΔΣ είχε προγραμματιστεί ημερίδα ενημέρωσης για την αυτοαξιολόγηση, με εκπροσώπους από την ΔΟΕ, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφ’ ενός λόγω των σεισμών και αφ΄ ετέρου λόγω των εξελίξεων με την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου για την ανάθεση ομάδων εργασίας από το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας.
Μετά την εγκύκλιο και μέχρι στιγμής έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μόνο ένας διευθυντής.
Παρ΄ όλες τις δικές μας προτάσεις η πλειοψηφία του ΔΣ δε δέχτηκε να κάνει έκτακτη ΓΣ για το θέμα της αυτοαξιολόγησης ούτε έκανε τον κόπο να περιοδεύσει στα σχολεία για ενημέρωση και στήριξη των συναδέρφων. Αντίθετα είχαμε δύο συναντήσεις διευθυντών για να καθορίσουνε τη στάση τους από εδώ και εμπρός.
Από τη δικιά μας τη μεριά κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Περιοδεύσαμε στα περισσότερα σχολεία της Κεφαλονιάς, ενημερώναμε τους συναδέρφους και τις συναδέρφισσες, μοιράσαμε έντυπο υλικό για την αυτοαξιολόγηση.
Αναμένοντας το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, ξαναβάλαμε πάλι το θέμα για έκτακτη ΓΣ με θέμα την αυτοαξιολόγηση, στο ΔΣ του Συλλόγου μας, χωρίς αποτέλεσμα, μιας και οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αρνητικοί για μια διαφορετική στάση.
3 Μαΐου 2014
Βαρδαραμάτος Βαγγέλης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΟY
Τρεις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και τρεις συναντήσεις με Διευθυντές και Προϊστάμενες για ενημέρωση για την ΑΕΕ- αρκετά μαζικές. Συνάντηση του Διοικητικού συμβουλίου με τους Σχολικούς συμβούλους , με επίκεντρο το θέμα της αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης. Επισκέψεις στα σχολεία ευθύνης μας για την συλλογή υπογράφων, σε σύνολο 550 μελών υπέγραψαν την επιστολή της ομοσπονδίας εκπαιδευτικοί. (Πραγματικά μέλη 650)
Αίτημα προς την Ομοσπονδία για πρόταση πρακτικού για τη μη συγκρότηση ομάδων εργασίας προς τους συλλόγους διδασκόντων .
Στάση εργασίας στις 5/2/2014 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακύρωση σεμιναρίου για την αυτοαξιολόγηση από Σχολική Σύμβουλο η οποία και το ακύρωσε!
Παράσταση διαμαρτυρίας στις 6-2-2014 μαζί με Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας σε απογευματινό σεμινάριο σχολικών συμβούλων β΄/θμιας με ομιλήτρια την κ, Κασσιμάτη!
Αίτημα προς ΔΟΕ από 6 Συλλόγους Π.Ε. Πελοποννήσου να πραγματοποιήσει άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στη Περιφερειακή Δ/νση, γιατί στελέχη ζητούν εκβιαστικά από τις σχολικές μονάδες να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας μέχρι την Παρασκευή 21/2.
Παράσταση διαμαρτυρίας των έξι Συλλόγων και ΔΟΕ, 21 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Δ/νσης στη Τρίπολη.
Το Δ.Σ. κάλεσε τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να συνεδριάσουν με μοναδικό θέμα την άρνηση συγκρότησης ομάδων εργασίας και να αποστείλουν αντίγραφα πρακτικών μέχρι 6 Μαρτίου στο Σύλλογο.
13 Μαρτίου μαζική εκδήλωση – συζήτηση για την «Αξιολόγηση στην εκπαίδευση» με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρογιώργο.
Συμμετοχή του Συλλόγου στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 15, 21 Μαρτίου και 4 Απριλίου.
Μετά την τελευταία εγκύκλιο 28 ΔΗΜΟΤΙΚΑ έκαναν πρακτικό άρνησης και ανάθεση, 10 ΔΗΜΟΤΙΚΑ έκαναν εθελοντικά ομάδες εργασίας. 48 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ έκαναν πρακτικό άρνησης και ανάθεση, 3 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ έκαναν εθελοντικά ομάδες εργασίας. Τρεις Νηπιαγωγοί θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της ΔΟΕ.
Συνεντεύξεις, πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενημερωτικά, ψηφίσματα.
Με πολύ αγώνα φτάσαμε μέχρι εδώ όμως η πίεση και ο εκφοβισμός των στελεχών εντείνεται…!
18 Απριλίου 2014
Καίτη Γκριντζιά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
Η μάχη αυτή φαινόταν από χέρι χαμένη σε ένα σύλλογο με καταθλιπτικούς συσχετισμούς και με καλά οργανωμένη συνεργασία περιφερειακής διεύθυνσης- διευθυντή εκπαίδευσης (απ’ αυτούς που περίμεναν να μπουν στα ταξί για να περάσουν στο υπουργείο), σχολικών συμβούλων και πλειοψηφίας του Δ. Σ. του συλλόγου.
Ξεκινήσαμε λοιπόν με ένα πολύ αρνητικό κλίμα, με διευθυντές να ανυπομονούν να προωθήσουν την κουλτούρα αξιολόγησης στα σχολεία τους και την ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ να τους υπόσχεται ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά και με το νόμο, αρνούμενοι να προωθήσουν το κείμενο της ομοσπονδίας για συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση. Το σχέδιο τους ήταν να κυκλοφορήσει από το σύλλογο άλλο κείμενο που να προτείνει μια “καλή” αξιολόγηση χωρίς ποσοστώσεις και διαμαρτυρία στη ΔΟΕ για εγκατάλειψη ψηφισμένων θέσεων από το συνέδριο.
Η συνέχεια απέδειξε περίτρανα ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται :
- Συγκεντρώθηκαν 1241 υπογραφές στο κείμενο ενάντια στην αξιολόγηση από τα 1576 μέλη του συλλόγου. Η συγκέντρωση των υπογραφών υπονομεύτηκε και από το ΠΑΜΕ, το οποίο γενικά εκτός από τις κορώνες ενάντια στο σχολείο της αγοράς δεν έκανε τίποτα στον επίπεδο των συλλόγων διδασκόντων.
- Μαζική συνέλευση του συλλόγου τον Ιανουάριο που ανατρέπει τα σχέδια για υπεράσπιση της αξιολόγησης. Ακύρωση του σεμιναρίου διευθυντών με προκήρυξη στάσης εργασίας και απόφαση μη συγκρότησης ομάδων εργασίας.
- Ακολουθούν άλλες δύο μαζικές γενικές συνελεύσεις. Ο κόσμος αγωνιά να βρει τρόπο να αποτρέψει το εφιαλτικό μέλλον της αξιολόγησης. Η παραφιλολογία ότι δεν μπορούμε να είμαστε κατά της αξιολόγησης εγκαταλείπεται και υιοθετείται άλλοτε ο εκφοβισμός ότι είναι νόμος και δεν μπορεί κανείς να τον αρνείται και άλλοτε ο εφησυχασμός ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα προχωρήσει για φέτος. Αυτό λειτούργησε πιο αποτελεσματικά και έτσι ενώ είχαμε πολλά σχολεία που αποφάσιζαν να μην μπουν στην αυτοαξιολόγηση δεν έγραφαν πρακτικό, δεν ανακοίνωναν τη θέση τους και περίμεναν .
- Μετά την τρίτη εγκύκλιο του εντέλλεσθε έγινε η μαζικότερη γενική συνέλευση στην οποία ο κόσμος περίμενε κυρίως από τους διευθυντές να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Κάτω από τη φόρτιση της στιγμής δημιουργήθηκε κλίμα να δώσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του σωματείου αρκετοί διευθυντές. Ο ΔΑΚΙΤΗΣ πρόεδρος του συλλόγου τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση λέγοντας περίπου ότι αν χρειαστεί θα το δούμε στην πορεία και δεν χρειάζονται βιασύνες.
- Συνεδρίασαν οι σύλλογοι διδασκόντων και σε πάνω από τα μισά σχολεία του νομού δε συγκροτήθηκαν εθελοντικά ομάδες.
- Η απεργία στις 4-4-14 είχε μεγάλη συμμετοχή τα περισσότερα σχολεία στην πόλη της Λάρισας έκλεισαν και έγινε μαχητικό συλλαλητήριο.
Συμπερασματικά, ηττήθηκε η επιχείρηση από μεριάς του υπουργείου, αλλά και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να εμπεδωθεί και να προχωρήσει η αξιολόγηση στα σχολεία με όρους συναίνεσης και συνεργασίας. Η συζήτηση πού άνοιξε για πρώτη φορά στους συλλόγους διδασκόντων για ένα τόσο ουσιαστικό θέμα είναι σοβαρή παρακαταθήκη. Όμως η νίκη αυτή έγινε με πολλές ταλαντεύσεις από τη μεριά των συναδέλφων, με πολύ φόβο και ξεκάθαρη τη διάθεση ανάθεσης της σύγκρουσης. Κυρίως δεν υπάρχει πολιτική συνειδητοποίηση τέτοια που να μπορεί να συγκροτήσει μαζικό ρεύμα συνολικής και ενεργητικής αμφισβήτησης της πολιτικής τους. Κοντολογίς ο πόλεμος συνεχίζεται με πολύ χειρότερους όρους γιατί απ’ ότι φαίνεται θα διεξαχθεί μέσα στο σκληρό περιβάλλον της αυτοαξιολόγησης. Πρέπει συλλογικά να αναζητήσουμε το επόμενο μετερίζι, την καταλληλότερη θέση για να οργανώσουμε την επόμενη επίθεση δημιουργώντας όρους νίκης.
25 Απριλίου 2014
Φωτεινή Κοσμοπούλου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Για την αξιολόγηση στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λιβαδειάς έγιναν τα παρακάτω:
- Υπογραφές (340 υπογραφές σε σύνολο 425 συναδέλφων 80%)
- Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τους Διευθυντές-ντριες καθώς και τους Προϊσταμένους-νες όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας μας σχετικά με το θέμα των Σεμιναρίων για την αυτοαξιολόγηση. (Καλή συμμετοχή 70-80 συνάδελφοι από τα 425 μέλη)
- Τρίωρη στάση εργασίας για την αυτοαξιολόγηση (28-1-2014), η σύμβουλος ανέβαλε το σεμινάριο και η στάση ματαιώθηκε
- Έκτακτη Γενική Συνέλευση (31-3-2014), για το θέμα της αυτοαξιολόγησης μεγάλη συμμετοχή 150 συνάδελφοι από τα 425 μέλη.
αποφασίστηκε:
Να ζητήσουμε από τη Δ.Ο.Ε. την κήρυξη 5/θημερης απεργίας για την άλλη εβδομάδα 7–11 Απριλίου2014, καλώντας παράλληλα όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην απεργία της ερχόμενης Παρασκευής 4 – 4 – 2014.
Να προχωρήσουν άμεσα οι σύλλογοι διδασκόντων στη σύνταξη των πρακτικών περί μη εθελούσιας συγκρότησης ομάδων.
Αν δεν υπάρξει υιοθέτηση της πρότασης για απεργία ή άλλη εναλλακτική πρόταση από τη Δ.Ο.Ε. μέχρι την Πέμπτη 3–4–2014, προχωρούμε στη συγκρότηση ομάδων εργασίας αναφέροντας ρητά και καταγράφοντας την αντίθεση του συλλόγου διδασκόντων στην παράνομη εντολή σύστασης των ομάδων έργου με βάση τα έγγραφα 756/28-3-2014 και 757/30-3-2014 της Δ.Ο.Ε. καθώς και τη γνωμοδότηση της νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κας Τσίπρα Μαρία στις 28-3-2014.
28 Απριλίου 2014
Χρήστος Δημητρίου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Το σωματείο μας έχει 1300 μέλη. Το ποσοστό της συλλογής υπογραφών για την ΔΟΕ (Αξιολόγηση), ήταν 80%. στις 21/1 μπλοκάραμε με απόλυτη επιτυχία το σεμινάριο των Δ/ντων για την αυτοαξιολόγηση με συμμετοχή 300 συναδέλφων έξω από το σχολείο διεξαγωγής του.
Στην συνέχεια και μέχρι την εγκύκλιο της 24η Μαρτίου κανένα σχολείο δεν συγκρότησε ομάδες εργασίας, τα περισσότερα υπέγραψαν πρακτικό άρνησης, τα λιγότερα κράτησαν στάση αναμονής.
Μετά τις 24/3 είχαμε 6 στα72 σχολεία που μπήκαν στις ομάδες «εθελοντικά». Σε όλα τα υπόλοιπα, μετά την ανάθεση από τους Δ/ντες, έκαναν το πρακτικό της Δ.Ο.Ε. ( περί παράνομης εντολής, επιφύλαξης κλπ.)
Στα αξιοσημείωτα και θετικά η ασυνήθιστη, για τα δεδομένα του σωματείου τα τελευταία χρόνια, συμμετοχή του κόσμου τόσο στο μπλοκάρισμα του σεμιναρίου των Δ/ντων, όσο και στην έκτακτη Γ.Σ. στις 7/4, αλλά και στην απεργιακή πορεία στις 9/4 με 300-350 άτομα.
Παραιτήθηκε ένας Δ/ντης και μια προϊσταμένη νηπιαγωγείου δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ΑΕΕ, ενώ μερικοί ακόμα κρατούν στάση αναμονής. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει διάθεση πραγματικής ανυπακοής για τις ομάδες εργασίας. Γενικότερα ο κόσμος στην καλύτερη περίπτωση παρακολουθεί τη γραμμή της ΔΟΕ και αποφεύγει σκληρές γραμμές ρήξης με το υπουργείο. Η συμμετοχή στις απεργίες είναι χαμηλή, ενώ φαίνεται μια αμηχανία σε αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν καθώς και ένας φόβος για τις τυχόν συνέπειες της αντίδρασης.
Απρίλιος 2014
Θοδωρής Βούλγαρης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. AΜΑΡΟΥΣΙOY
Από τις 8 Γενάρη έως τις 11 Απρίλη του 2014 δόθηκε η μάχη ενάντια στην εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης» και της «αξιολόγησης» του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου (με βάση το Π. Δ. 152/2013) από το οργανωμένο εκπαιδευτικό – συνδικαλιστικό – λαϊκό κίνημα, με ιδιαίτερη ένταση και επιτυχία.
Στο Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου μόλις άνοιξαν τα σχολεία (μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές) το βάρος έπεσε στη συλλογή των υπογραφών από τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου ενάντια στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης επί του κειμένου – απόφασης του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό των υπογραφών των συναδέλφων (υπέγραψαν το κείμενο της ΔΟΕ 708 συνάδελφοι από 695 εγγεγραμμένα μέλη που έχει ο Σύλλογος) έδειξαν το μέγεθος της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς που έγινε από την πλευρά μας στα σχολεία και στους συναδέλφους.
Ακόμα το Δ. Σ. του Συλλόγου μας συναντήθηκε δύο φορές με τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής (σε συντονισμό και με τον όμορο Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. «Ο Περικλής»), προέβη σε διοργάνωση συναντήσεων (τρεις φορές) με τις/τους Διευθύντριες/Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων της περιοχής (η μια από τις συναντήσεις αυτές σε συντονισμό με τους όμορους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. της Β΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας και τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΠΕ της περιοχής μας) και ακόμα διοργάνωσε (δύο φορές) έκτακτες Γ. Σ. των μελών του Συλλόγου για το θέμα της «αυτοαξιολόγησης».
Σε συντονισμό με τον όμορο Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. «Ο Περικλής» εκδώσαμε αφίσα και επιστολή ενημέρωσης προς του γονείς για το θέμα της αξιολόγησης η οποία μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής μας.
Συναντήσαμε επίσης το Δ/ντη εκπ/σης Β΄ Αθήνας και του θέσαμε το ζήτημα της αυτοαξιολόγης, καθιστώντας του σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά της διοίκησης στο ζήτημα αυτό.
Από τα 39 Δημοτικά Σχολεία που υπάρχουν στη δύναμη του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τα 12 πήραν απόφαση απόρριψης συγκρότησης των ομάδων εργασίας (με βάση το σχέδιο πρακτικού της ΔΟΕ) πριν από τις 24–3–2014.
Στις 24–3–2014 στα περισσότερα από τα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία που δεν είχαν πάρει ακόμα απόφαση για τη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας είχαν προγραμματιστεί και έγιναν συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για το ζήτημα αυτό.
Η έκδοση της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ (24– 3–2014) περί υποχρεωτικότητας της συγκρότησης των ομάδων εργασίας όχι μόνο δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στο ζήτημα της απόρριψης της συγκρότησης ομάδων εργασίας από τους συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων της περιοχής μας, αλλά αντίθετα μετά τις 24/3 η πλειοψηφία των Σχολείων της περιοχής μας απέρριψε με πρακτικά των Συλλόγων Διδασκόντων τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την «αυτοαξιολόγηση». Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω δράσεων ήταν κανένα Δημοτικό Σχολείο της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας να μην αποδεχτεί οικιοθελώς τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση.
Τέλος αποτρέψαμε απόπειρα διοργάνωσης σεμιναρίων που προσπάθησε να πραγματοποιήσει σχολικός σύμβουλος της περιοχής μας (είτε υπό μορφή ενημέρωσης σε κάποιο σχολείο είτε άτυπα με κάποιους διευθυντές σχολείων). Τα σεμινάρια αυτά ακυρώθηκαν και ο Σύλλογός μας κατάγγειλε το συγκεκριμένο σχολικό σύμβουλο.
Θεωρούμε ότι η μάχη που δόθηκε δεν ήταν εύκολη αλλά παρόλα αυτά στέφτηκε με επιτυχία, γιατί απόκτησε μαζικά χαρακτηριστικά και η πλειοψηφία των συναδέλφων συζήτησαν, προβληματίστηκαν και στο τέλος πείστηκαν και τάχτηκαν ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση του εκπ/κού και του εκπ/κού έργου: υπογράφοντας το κείμενο της ΔΟΕ και μη συγκροτώντας ομάδες εργασίας οικειοθελώς.
Η αυτοαξιολόγηση ως διαδικασία κουρελιάστηκε στα μάτια και τις συνειδήσεις των συναδέλφων μας μέσα από τη μαζική συντονισμένη δράση και από τις παλινωδίες του υπουργείου. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση ήρθε σε τρομερά δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να εκδίδει αλλεπάλληλες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προσπαθώντας έτσι να ανακόψει το κύμα αντίστασης που ξεσηκώθηκε στην Α/θμια Εκπ/ση.
Ο πόλεμος ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι τη ανατροπή τέτοιου είδους αντιλαϊκών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν.
30 Απριλίου 2014
Φωτεινή Καββαδία
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΜΟΛΑΩΝ “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
14 από τα 14 Δημοτικά σχολεία Γενικής αγωγής συγκρότησαν ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση εθελοντικά.
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο συγκρότησε ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση εθελοντικά.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Από τα 22 νηπιαγωγεία ένα μόνο συγκρότησε ομάδες εργασίας εθελοντικά. Μετά την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου όλα συγκρότησαν ομάδες εργασίες ή δήλωσαν ότι θα δουλέψουν ως ολομέλεια σχετικά με την ΑΕΕ. 9 από τα 22 νηπιαγωγεία κατέγραψαν την άρνησή τους σύμφωνα με το πρακτικό της Δ.Ο.Ε.
2 Μαΐου 2014
Ελισάβετ Παπαδοπούλου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
Στην Ξάνθη, η μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση άρχισε στις 10 του Δεκέμβρη. Την ημέρα αυτή καλούσε η μία από τους τέσσερις σχολικούς συμβούλους του νομού στο 6ο Δημοτικό σχολείο της πόλης, τους διευθυντές των σχολείων της περιφέρειάς της για να τους ενημερώσει για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.
Η αντίδραση του συλλόγου ήταν άμεση: ενεργοποιήθηκε η 3ωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ, κηρύχθηκε και μία συμπληρωματική από τον σύλλογο, για να προλάβουμε τυχόν μετάθεση της ώρας του σεμιναρίου και οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το 6ο Δημοτικό σχολείο.
Τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφυκτικά, αφού το σεμινάριο ανακοινώθηκε την Παρασκευή και θα γινόταν την Τρίτη, άρα ο χρόνος προπαγάνδισης της κινητοποίησης στα σχολεία, περιοριζόταν μόνο στη Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά η κινητοποίηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν πολύ μεγάλη, όπως επίσης και η συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκέντρωση έξω από το σχολείο όπου θα γινόταν η ενημέρωση. Αποκλείστηκαν και οι δύο είσοδοι του σχολείου και βέβαια κανείς διευθυντής δεν διανοήθηκε να ζητήσει να μπει (εκτός από έναν που είχε μπει 1,5 ώρα πριν την ώρα έναρξης της ενημέρωσης, απ’ το πρωί δηλαδή). Η σχολική σύμβουλος ήρθε την καθορισμένη ώρα, μας είπε πόσο πολύ στενοχωρήθηκε που εξαιτίας της δημιουργήθηκε τέτοια αναστάτωση στα σχολεία και προσπάθησε να διαχωρίσει την αυτοαξιολόγηση από την ατομική αξιολόγηση. Μην μπορώντας να απαντήσει στα ζητήματα που της βάλαμε, αποχώρησε γρήγορα, παρέα με την άλλη σχολική σύμβουλο που είχε έρθει να της συμπαρασταθεί. Μετά την επιτυχημένη αυτή αντίδραση στην εφαρμογή της αξιολόγησης, οι υπόλοιποι σύμβουλοι μας δήλωσαν ότι αυτοί θα κάνουν τις ενημερώσεις τους (αν τους αφήσουμε) μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Με το άνοιγμα των σχολείων εμείς βάλαμε απ’ την αρχή ζήτημα στο Δ.Σ. του συλλόγου να προετοιμάζουμε τις κινήσεις μας, ώστε να αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά στα επόμενα σεμινάρια, ενώ ανοίγαμε και το ζήτημα για το επόμενο βήμα που ήταν η άρνηση των συλλόγων διδασκόντων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας. Τον Γενάρη έγινε μία έκτακτη γενική συνέλευση, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, ενώ μια δεύτερη έκτακτη συνέλευση συγκλήθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το κάλεσμα των συμβούλων για τις επόμενες ενημερώσεις. Η επόμενη προσπάθεια των σχολικών συμβούλων για ενημέρωση των διευθυντών για την αυτοαξιολόγηση έγινε μόλις μπήκε ο Φλεβάρης. Αυτή τη φορά έγινε συνεννόηση μεταξύ των συμβούλων και όρισαν όλοι ίδια ημέρα διοργάνωσης των σεμιναρίων. Έτσι στις 10 του Φλεβάρη και την ίδια ώρα καλούνταν σε σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση: στο 13ο Δημοτικό οι Διευθυντές των χριστιανικών σχολείων, στο 2ο Δημοτικό οι Διευθυντές και οι υποδιευθυντές των μειονοτικών σχολείων και στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης οι Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων.
Η αντίδρασή μας έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να μπορέσουμε να ματαιώσουμε και τα τρία σεμινάρια: έπρεπε να έχουμε τρεις ταυτόχρονες συγκεντρώσεις. Για να το πετύχουμε και εμείς ως παράταξη κάναμε σχεδιασμό, ώστε να έχουμε παντού δυνάμεις, αλλά και το Δ.Σ. του συλλόγου έστειλε ανακοίνωση στα σχολεία, με την οποία καλούσε τους συναδέλφους, όχι γενικά σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, αλλά ορίζοντας πού πρέπει να πάει καθένας, ανάλογα με το σχολείο στο οποίο δουλεύει. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία: η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική (πάνω από 95%), ενώ και οι συγκεντρώσεις – αποκλεισμοί των σχολείων ήταν μαζικότατοι: έξω από το 13ο δημοτικό μαζεύτηκαν πάνω από 100 συνάδελφοι, έξω από το 4ο Δημοτικό περισσότεροι από 150 άτομα και έξω από το 2ο δημοτικό, γύρω στα 200 άτομα.
Η μεγάλη επιτυχία των κινητοποιήσεων και η ακύρωση των σεμιναρίων αποτέλεσε σημαντική παρακαταθήκη για τη β΄ φάση αντίστασης της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης. Τώρα η μάχη έπρεπε να δοθεί μέσα στους συλλόγους διδασκόντων για να μη συγκροτηθούν οι ομάδες εργασίας κι εδώ τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα. Με βάση προτάσεις που καταθέσαμε στο Δ.Σ. υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός δράσεων από τον σύλλογο με παρεμβάσεις στα σχολεία, έκτακτες γενικές συνελεύσεις, αναλυτικό κείμενο που πήγε στα σχολεία και που, αφενός επιχειρηματολογούσε για τη σημασία και αυτής της μάχης και, αφετέρου, έδινε απαντήσεις στην κατευθυνόμενη διάσπαρτη κινδυνολογία που είχε στόχο τον εκφοβισμό των συναδέλφων. Κινδυνολογία στην οποία πρωτοστατούσαν κάποιοι διευθυντές και κυρίως πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ. Ο φόβος ήταν παρών και προσπαθούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε με την ενδυνάμωση της συλλογικότητας.
Η προσπάθειά μας σ’ αυτή τη φάση δυσκόλεψε από το ότι σχεδόν σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας στην περιοχή μας, συγκροτήθηκαν πολύ γρήγορα ομάδες εργασίας. Παρά το ότι στην τοπική ΕΛΜΕ έχει απόλυτη πλειοψηφία (4 στις 7 έδρες) σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε 2-3 σχολεία υπήρξε αρχικά αντίδραση, ενώ τελικά σχηματίστηκαν ομάδες εργασίας παντού. Η ασάφεια που υπήρξε για μεγάλο διάστημα σχετικά με τα νηπιαγωγεία και τα ολιγοθέσια μας δημιούργησε επίσης κάποιο πρόβλημα, καθώς εμείς αρχικά δώσαμε περισσότερο βάρος στα μεγάλα σχολεία. Παρά τις δυσκολίες πάντως, ο φόβος σ’ ένα μεγάλο βαθμό νικήθηκε.
Η τελική αποτίμηση ήταν θετική: από τα 20 σχολεία της πόλης, μόνο 4 σχημάτισαν ομάδες εθελοντικά, από τα 11 πολυθέσια σχολεία στον υπόλοιπο νομό, μόνο 2. Όλα τα ολιγοθέσια σχολεία, σχεδόν όλα τα μειονοτικά και η μεγάλη πλειοψηφία των νηπιαγωγείων έκαναν πρακτικό μη συγκρότησης ομάδων.
Το διάστημα πάντως αυτό που δόθηκε η μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση στους συλλόγους διδασκόντων υπήρξαν συγκρούσεις–μερικές φορές έντονες- και μας έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ θα μεταστραφεί το κλίμα στα σχολεία και πώς θα γίνουν οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων αν εφαρμοστεί η αξιολόγηση.
Συμπληρωματικά αναφέρω –γιατί νομίζω ότι έχει σημασία- ότι η συμμετοχή στις απεργίες αυτό το διάστημα (Μάρτη και Απρίλη) κυμάνθηκε από 15 – 35%. Στην απεργία της 4ης του Απρίλη υπήρχε 30% συμμετοχή και οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της πρωτοβάθμιας με τη συμμετοχή περίπου 50 συναδέλφων. Παρά τον μικρό αριθμό των συγκεντρωμένων, έγινε μια μικρή διαδήλωση μέχρι την κεντρική πλατεία και στη συνέχεια μαζευτήκαμε στο Εργατικό κέντρο για να συζητήσουμε και πάλι για την αξιολόγηση. Επίσης στις 14 του Μάρτη, ο σύλλογος, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, είχε διοργανώσει εκδήλωση με θέμα την αξιολόγηση, με ομιλητή τον καθηγητή του ΑΠΘ Περικλή Παυλίδη
Ο αγώνας συνεχίζεται! Κερδίσαμε μια δύσκολη και μεγάλη μάχη για την αξιοπρέπειά μας, όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν είναι εύκολο…!
26 Απριλίου 2014
Θεολόγος Ταμπάκης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. « Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ»
Οι συνεχείς μάχες που δώσαμε προκειμένου να μπλοκάρουμε με συλλογικούς τρόπους τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης έδωσαν το στίγμα τους στη φετινή χρονιά. Στην προσπάθειά μας να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους γύρω από το σωματείο, να μαζικοποιήσουμε τις δράσεις μας και να καθορίσουμε από κοινού τον βηματισμό μας προχωρήσαμε σε 2 έκτακτες γενικές συνέλευσεις (με μαζική συμμετοχή ), σε 3 συναντήσεις με τους διευθυντές των δημοτικών και τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, σε περιοδείες σε όλα τα σχολεία, συμμετείχαμε στους συντονισμούς συλλόγων και εκδώσαμε πολλές ενημερωτικές ανακοινώσεις.
Στα τέλη του Νοέμβρη, στην τακτική Γενική Συνέλευση, καταθέσαμε στους συναδέλφους το κείμενο των υπογραφών κατά της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης. Εκείνη την ημέρα συγκεντρώσαμε το 1/3 των συνολικών υπογραφών. Αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων συνεχίσαμε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, όπου υπέγραψε το 92% των συναδέλφων. Στις περιοδείες που κάναμε στα σχολεία καλούσαμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να δηλώσουν τη μη εθελοντική συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας. Η όλη διαδικασία πυροδότησε πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς μέσα στα σχολεία, με αποτέλεσμα 20 από τα 21 δημοτικά του συλλόγου μας να δηλώνουν τη μη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας. Στην περιοχή μας έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο για τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης ενός σχολικού συμβούλου προς τους διευθυντές των σχολείων. Η πρκήρυξη στάσης εργασίας και η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων έξω από το χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου οδήγησαν στην ακύρωσή του.
Η 3η εγκύκλιος της αυτοαξιολόγησης στις 24/3 με το «εντέλλεσθε» προς τους διευθυντές και τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων δεν άλλαξε το κλίμα στα σχολεία. Μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε καταφέρει μια πρωτοφανή συσπείρωση γύρω από το σωματείο και μεγαλη πίστη στη συλλογικότητα. Τα σχολεία τήρησαν στάση αναμονής μέχρι ο σύλλογος και η ΔΟΕ να προτείνουν τα επόμενο κοινό βηματισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αποφάσισε να στηρίξει τη συλλογική δράση που έχει αποφασιστεί. Η πλειοψηφία των συναδέλφων αποφάσισε να ορίσει συγκεκριμένες ώρες συνεδρίασης της κάθε ομάδας με σκοπό τη συμμετοχή στις στάσεις εργασίας.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια στο σύλλογό μας έχουμε ανοίξει το θέμα της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, με εκδηλώσεις, συζητήσεις και τοποθετήσεις στις γενικές συνελεύσεις. Η προσπάθειά μας όλον αυτόν τον καιρό είχε ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των συναδέλφων για τα πραγματικά σχέδια του Υπουργείου διάλυσης της δημόσιας Παιδέιας, καταστροφής όλων των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και καθιέρωσης ενός κλίματος φόβου και υποταγής. Καταφέραμε και συσπειρώσαμε τους συναδέλφους γύρω από το σωματείο και όλοι μαζί είχαμε λόγο στις αποφάσεις και τις δράσεις που προγραμματίζονταν. Στην πορεία μας όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε δυσκολίες αλλά μπορέσαμε με όρους συλλογικού κινήματος να σπάσουμε το φόβο και την εσωστρέφεια και να επιτύχουμε πολλές νίκες.
Οι δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας και για να τους περπατήσουμε χρειάζεται να εφοδιαστούμε με τόλμη και μαχητικότητα. Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε να αγωνίζομαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνικά αγαθά.
11 Μαΐου 2014
Αδριανή Προκόπη
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
Η σχολική χρονιά, που σε λίγες μέρες τελειώνει, σημαδεύτηκε (στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) από την αντιπαράθεση κυβέρνησης και εκπαιδευτικών γύρω από το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης. Στη δευτεροβάθμια κυριάρχησε το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
Στο σύλλογο της «Προόδου» η οργάνωση της αντιπαράθεσης είχε ξεκινήσει από την άνοιξη του 2013. Το ΔΣ και η παιδαγωγική ομάδα του συλλόγου ζήτησε από τους συναδέλφους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση υπογράφοντας σχετικό κείμενο. Οι δυσκολίες που υπήρξαν αφορούσαν στο γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία περιοριζόταν στα όρια του συλλόγου και στην αγωνία μέρους των συναδέλφων για την «έλλειψη εναλλακτικής πρότασης». Παρά τις δυσκολίες, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τις 520 σε σύνολο 600 συναδέλφων.
Στη δεύτερη φάση της αντιπαράθεσης, στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας, ως τα μέσα Μάρτη, σε 15 από τα 34 Δημοτικά σχολεία οι σύλλογοι διδασκόντων είχαν συνεδριάσει και είχαν αρνηθεί να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας. Μετά την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου- με την οποία υποχρέωνε τους διευθυντές να ορίσουν ομάδες- 32 από τους 34 συλλόγους διδασκόντων αρνήθηκαν να συγκροτήσουν ομάδες εθελοντικά.
Το ΔΣ του συλλόγου εισηγήθηκε και η έκτακτη γενική συνέλευση- με συμμετοχή 100 περίπου συναδέλφων- αποδέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο για την επόμενη φάση. Μόνο τα μέλη του ΠΑΜΕ διαφώνησαν, χωρίς όμως να καταθέσουν άλλη πρόταση. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η προσπάθεια ακύρωσης της αυτοαξιολόγησης περνάει μέσα από την ενιαία στάση όλων των συναδέλφων και των συλλόγων διδασκόντων σε όλες τις φάσεις της επιβαλλόμενης διαδικασίας, μία από τις οποίες είναι και η κατάθεση κοινών κειμένων στο τέλος της χρονιάς από όλα τα σχολεία. Οι στάσεις εργασίας θα αξιοποιούνταν στο βαθμό που οι συνάδελφοι δέχονταν πίεση να συνεδριάσουν οι ομάδες.
Η παιδαγωγική ομάδα και το ΔΣ του συλλόγου έστειλαν στα σχολεία κείμενο – πρόταση. Σύμφωνα με αυτό «οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δουλειά στα σχολεία βρίσκονται έξω από αυτά, και όχι στις μικροδιαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ τους.»
Έγινε επίσης σαφές ότι «Η δουλειά κάθε συλλόγου διδασκόντων για τους μαθητές του συνεχίζεται κανονικά (με όλες τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν από μονάδα σε μονάδα). Η ενιαία στάση των σχολείων αφορά στη σχέση μας με τη διοίκηση και στην προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης» .
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε βρίσκονται στο γεγονός ότι -προς το παρόν- δεν υπάρχει ανάλογη στάση από άλλους συλλόγους και τη ΔΟΕ καθώς επίσης και σε ένα κλίμα φόβου το οποίο εκπορεύεται και απλώνεται κυρίως από την κυβερνητική πολιτική.
11 Μαΐου 2014
Γιώργος Γαλάνης
Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»
Στο σύλλογό μας η μάχη που δίνουμε ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση»-αξιολόγηση, στην πορεία που έχει διαγράψει έως τώρα, δεν διαφέρει απ’ αυτή των άλλων συλλόγων του λεκανοπεδίου.
Η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης των συναδέλφων έχει κατανοήσει ότι η επιχειρούμενη από το υπουργείο εκστρατεία «αυτοαξιολόγησης» δεν είναι παρά το προκάλυμμα της καθεαυτού αξιολόγησης. Και ότι αυτή σημαίνει τη χειραγώγηση και τον κατακερματισμό μας και ένα κεφαλαιώδες χτύπημα στο δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου. Αυτό μαρτυράει το 96% των υπογραφών των εγγεγραμμένων μελών μας στο σχετικό κείμενο της ομοσπονδίας.
Πιο δύσκολη μάχη, με εμπροσθοφυλακή το ΔΣ, δόθηκε στο θέμα των πρακτικών εναντίωσης των συλλόγων διδασκόντων. Μέχρι να κηρυχτεί η ουσιαστική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, που δρομολόγησε τις εξελίξεις, το ποσοστό πρακτικών εναντίωσης έφτανε στο 30% των σχολείων του συλλόγου μας. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη συγκεντρώσαμε το σύνολο των δημοτικών σχολείων (21) σε πρακτικά εναντίωσης.
Η μάχη φυσικά συνεχίζεται. Θα χρειαστεί σαν κλάδος να δείξουμε ιδιαίτερη αποφασιστικότητα σπάζοντας μαζικά ακόμα και “νομότυπες” διαταγές. Η “νομοτυπία” αυτή δεν είναι παρά η διοικητική έκφραση της κοινωνικά άδικης πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος όλων των εργαζομένων. Το πλέον βασικό στοιχείο στον αγώνα που δίνουμε, η ενότητα, μπορεί να διαφυλαχθεί, μόνο με την στοίχιση όλων μας στα γενικότερα συμφέροντα και τις αποφάσεις της βάσης του κλάδου. Απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε την εφαρμογή της απ’ ευθείας αξιολόγησης άμεσα. Θα πρέπει να αντιτάξουμε τις πιο αποτελεσματικές μορφές αντίστασης και αυτές να διέπονται από μαζικότητα και αποφασιστικότητα.
Η μάχη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το σχολείο που θέλουν οι κρατούντες, το σχολείο της αξιολόγησης, είναι ένα σχολείο χωρίς εργασιακά, δημοκρατικά και μορφωτικά δικαιώματα, εξαθλιωμένο και ευάλωτο στον κάθε επίδοξο “ιδιώτη”, αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, την υπόλοιπη κοινωνία των εργαζομένων και φυσικά τους μαθητές μας να μην επιτρέψουμε να υπάρξει τέτοια προοπτική.
27 Απριλίου 2014
Σωτήρης Καρλής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΥ
Στο σύλλογο της Ρόδου το πρόβλημα με την αυτοαξιολόγηση ξεκίνησε σχετικά νωρίς. Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη η σύμβουλος των νηπιαγωγών ξεκίνησε πρώτη τα σεμινάρια που απευθύνονταν στις προϊστάμενες των νηπιαγωγείων. Στο σύλλογο κινηθήκαμε, βγάλαμε στάση εργασίας και τα εμποδίσαμε. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των προϊσταμένων νηπιαγωγείων δε συμμετείχε στη στάση εργασίας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σύμβουλοι των δασκάλων. Και τα σεμινάρια αυτά, που απευθύνονταν στους διευθυντές εμποδίστηκαν με στάσεις εργασίας. Δυστυχώς και εδώ η πλειοψηφία των διευθυντών δε συμμετείχε στις στάσεις εργασίας.
Ενόψει της συγκρότησης των ομάδων εργασίας ο σύλλογος μας είχε στείλει στα σχολεία πρακτικό απορριπτικό της συγκρότησης των ομάδων. Κάναμε μια πολύ καλή από άποψη συμμετοχής Γενική Συνέλευση στις 29-1-14. Καταφέραμε η πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων να αρνηθεί τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας. Περίπου το 80% των σχολικών μονάδων δε συγκρότησε ομάδες εργασίας. Όλα τα δωδεκαθέσια εκτός από ένα δε συγκρότησαν ομάδες.
Στη συνέχεια βέβαια μετα την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου όλα τα σχολεία συγκρότησαν ομάδες εργασίας. Η εκτίμηση μου είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δε θα συμμετέχει στις στάσεις εργασίας για το μπλοκάρισμα των ομάδων. Επίσης ενόψει και των σεμιναρίων προς διευθυντές για την ατομική αξιολόγηση η πλειοψηφία των διευθυντών δε θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που πιθανόν να προκηρυχθούν για να μπλοκαριστεί η επιμόρφωση των διευθυντών στην ατομική αξιολόγηση.
26 Απριλίου 2014
Γιώργος Τζωρτζακάκης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ «ΕΜΜ. ΠΑΠΑΣ»
Στις Σέρρες και στον μοναδικό Σύλλογο που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας εκπαίδευσης με 1350 μέλη, για την ακύρωση της «Αυτοαξιολόγησης», έγιναν οι παρακάτω δράσεις:
Η μία και μοναδική απόπειρα διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων όλων των σχολικών συμβούλων στα στελέχη εκπαίδευσης, απέτυχε παταγωδώς διότι μπλοκαρίστηκε από αρκετούς εκπαιδευτικούς/μέλη του συλλόγου -150 περίπου- μετά από 3/ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε.
Πραγματοποιήθηκαν αρκετές Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις όπου είχαν σαφέστατα πιο μαζικό χαρακτήρα από προηγούμενες, και έγινε συζήτηση με χαρακτηριστικά εναντίωσης των εκπαιδευτικών στην επικείμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση
Συγκεντρώθηκαν 1250 περίπου υπογραφές στήριξης του κειμένου της Δ.Ο.Ε. για την αυτοαξιολόγηση.
Γράφτηκαν πάνω από 70 πρακτικά άρνησης σε ομάδες, συλλόγων διδασκόντων σε αντίστοιχα δημοτικά σχολεία, σε σύνολο 75. Για τα νηπιαγωγεία δεν έχουμε πληροφόρηση.
5 Μαΐου 2014
Θωμάς Σεκερτζής
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σθεναρά αντιτάχτηκε ο σύλλογός μας και οι εκπαιδευτικοί στην επιβολή της αυτοαξιολόγησης. Ακυρώθηκαν από την μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών δύο σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση.
Μεγάλο ποσοστό συναδέλφων υπέγραψε κατά της Αξιολόγησης. Το 93% των Συλλόγων Διδασκόντων δεν δέχτηκαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο έκτρωμα που προσπάθησε να περάσει το Υπουργείο.
Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε μετά το «Βασιλικό Διάταγμα» Αρβανιτόπουλου. Ως Σύλλογος προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε με επισκέψεις στα σχολεία και συνεχή επαφή με τους συναδέλφους. Όλοι σχεδόν οι Σύλλογοι Διδασκόντων ακολούθησαν τις οδηγίες τις Δ.Ο.Ε. για την υποχρεωτική συγκρότηση των ομάδων.
Παραιτήθηκε η Δ/ντρια του 18ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων.
Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν το Δημόσιο Σχολείο…
18 Απριλίου 2014
Βασίλης Ζώης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαϊδαρίου είναι ένας μικρός σύλλογος με περίπου 230 μέλη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι είναι και κάτοικοι της πόλης. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις εκδηλώσεις του συλλόγου συνδικαλιστικές ή άλλες είναι σχετικά ικανοποιητική, σε σύγκριση με αυτά που αναφέρουν οι άλλοι σύλλογοι . Στις τακτικές συνελεύσεις ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν είναι πάνω από τους εκατό και στις έκτακτες πάνω από πενήντα ως εβδομήντα. Ανησυχητικό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που συμμετέχουν και παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι οι συνάδελφοι με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας. Οι νεότεροι συνάδελφοι και ιδιαίτερα εκείνοι που πλήττονται πιο βάναυσα από την ασκούμενη πολιτική δείχνουν πιο αποστασιοποιημένοι και αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά τα πράγματα, χωρίς να εκφράζουν κάποια συγκεκριμένη θέση ή άποψη. Στις τελευταίες κινητοποιήσεις (πορείες, διαδηλώσεις) ο αριθμός αυτών που είχαν ενεργή συμμετοχή είναι από 20 ως 40 άτομα. Στη μεγάλη κινητοποίηση στο Υπουργείο την ημέρα επιμόρφωσης των Σχολικών Συμβούλων ο σύλλογός μας είχε βάλει πούλμαν και ήρθαν σαράντα συνάδελφοι στην κινητοποίηση.
Στο ζήτημα της αξιολόγησης σχεδόν ομόθυμα οι συνάδελφοι υπέγραψαν το κείμενο της ΔΟΕ σε ποσοστό 85%(187 συνάδελφοι) χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και πίεση από την πλευρά του Δ.Σ. Αν επιμέναμε περισσότερο θα μπορούσε το ποσοστό να πλησιάζει το απόλυτο. Ο σύλλογος μας ήταν από τους πρώτους που παρέδωσε τις υπογραφές έγκαιρα στη ΔΟΕ. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοι συμφωνούσαν με το κείμενο πλήρως. Απλά όλοι ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους με αυτόν τον πρόσφορο για εκείνη τη στιγμή τρόπο. Και βέβαια υπάρχει ένα ποσοστό συναδέλφων που θεωρεί ότι είναι έλλειμμα και αδυναμία του σ.κ. που δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη θέση για την αξιολόγηση. Και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό (που όσο πάει χάνεται) που σκέφτεται την αξιολόγηση σαν λύση για τη μισθολογική εξέλιξη.
Στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης υπήρξε προβληματισμός και ανησυχία. Σχεδόν όλοι διαπίστωναν ότι η αυτοαξιολόγηση δεν είχε τίποτε θετικό και ήταν ξεκάθαρο ότι είναι ο προπομπός της ατομικής αξιολόγησης. Ταυτόχρονα διαφαινόταν ένα αδιέξοδο στο «δια ταύτα». Η απεργία σε οποιαδήποτε μορφή φαινόταν ως αναποτελεσματική και η άρνηση της συμμετοχής και η ανυπακοή ως επικίνδυνη. Οι περισσότεροι περίμεναν ή θα ήθελαν μια συλλογική αντίδραση οργανωμένη από τη ΔΟΕ και με τη νομική κάλυψη της ΔΟΕ. Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου βοήθησε στο να πάρουν την απόφαση άρνησης εθελοντικής συμμετοχής. Μπορεί αυτό να φαίνεται ότι ήταν μια αντίδραση εκ του ασφαλούς ( δεν κινδυνεύουμε με διαθεσιμότητα) ταυτόχρονα, όμως, όλοι γνώριζαν ότι η πράξη τους είχε ή μπορεί να είχε επιπτώσεις στη συνέχεια στην ατομική αξιολόγηση. Αποδέχτηκαν δηλαδή και ανέλαβαν το ρίσκο της πράξης τους και αυτό δεν είναι ούτε ασήμαντο ούτε άνευ σημασίας. Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο βήμα ήταν η πλήρης άρνηση και ανυπακοή.
Στα 11 από τα 12 σχολεία της πόλης μας υιοθετήθηκε το πρακτικό άρνησης της ΔΟΕ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αλλά και με μικρές λεκτικές διαφοροποιήσεις. Σ` αυτό βοήθησε και η κάλυψη από τη νομική υπηρεσία της ΔΟΕ. Στο ένα και μοναδικό σχολείο που με οριακή πλειοψηφία πάρθηκε απόφαση για συγκρότηση ομάδων ήταν και για μας έκπληξη. Κάτι που δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η στάση των συναδέλφων που αποφασίζουν κάτω από εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα. Αρκεί καμιά φορά μια τοποθέτηση για να αντιστρέψει το κλίμα. Η ίδια πάνω κάτω κατάσταση υπάρχει και στα νηπιαγωγεία της πόλης μας. Σε όλα, απ’ όσο ξέρουμε, τα νηπιαγωγεία κατατέθηκε το πρακτικό της ΔΟΕ. Η συμμετοχή των νηπιαγωγών στις κινητοποιήσεις είναι ικανοποιητική και το κλίμα στα νηπιαγωγεία είναι στη λογική της συλλογικής αντίδρασης. Δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύλλογο και αυτό μας ικανοποιεί, ταυτόχρονα όμως μας βάζει μεγάλες ευθύνες.
Η στάση των συναδέλφων διευθυντών των σχολείων σε γενικές γραμμές ήταν αποστασιοποιημένη. Οι περισσότεροι δε συμμετείχαν στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις και δεν έπαιρναν θέση ανοιχτά στο ζήτημα. Σε προσωπικές συζητήσεις ήταν εναντίον της αξιολόγησης αλλά με τη λογική «Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Και πώς θα καλυφθούμε;» Μαθαίναμε ότι έκαναν μεταξύ τους μυστικές συναντήσεις σε μια λογική «ατομικής» αυτοπροστασίας. Αποφασίσαμε να μη προβούμε σε ανοιχτή καταγγελία, όσο δεν πίεζαν ανοιχτά τους συναδέλφους, αλλά επισημάναμε δημόσια, με ανακοίνωση, τον κίνδυνο διάσπασης και διαίρεσης με τέτοιες συμπεριφορές.
Ο Σχολικός Σύμβουλος παρότι δεν έκανε ανοιχτά προσπάθειες για επιβολή της αυτοαξιολόγησης, δήλωνε ότι όπου τον καλέσουν θα πάει να ενημερώσει. (Ο Σχολικός Σύμβουλος της περιφέρειάς μας είναι ένας από εκείνους που υπογράφουν το κείμενο με το οποίο εκφράζουν επιφυλάξεις με πλευρές της αξιολόγησης.) Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τις διακοπές του Πάσχα, με πρωτοβουλία κάποιων διευθυντών αλλά και συναδέλφων καλείται ο Σύμβουλος για ενημέρωση στα σχολεία. Η ενημέρωση γίνεται μετά τις 2 με διευκρίνιση ότι όποιοι δε θέλουν δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν. Σαν Δ.Σ. αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα σχολεία αλλά και να εκδώσουμε ανακοίνωση με την οποία να καλούμε τους συναδέλφους να μη δέχονται καμία ενημέρωση ιδιαίτερα εκτός ωραρίου. Να μη καταστρατηγούμε εθελοντικά τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα μοιρολατρίας (τι να κάνουμε αφού μας ανέθεσαν;) το οποίο όμως αλλάζει όταν υπάρχει παρέμβαση. Σαν Δ.Σ. αποφασίσαμε να καλέσουμε τους συναδέλφους να ορίσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις των ομάδων και να δηλώσουν στάση εργασίας την ώρα αυτή. Στη συνέχεια θα περιμένουμε το κείμενο της ΔΟΕ και αφού κάνουμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουμε συλλογικά. Το κλίμα στα σχολεία μας μεταξύ των συναδέλφων είναι σχετικά καλό. Δε φαίνεται ανταγωνισμός και σοβαρές αντιπαραθέσεις. Μέχρι τώρα καταφέρνουμε να συνεννοούμαστε ακόμα κι όταν διαφωνούμε.
Βεβαίως καθόλου καλό δεν είναι το κλίμα που δημιουργείται από παρεμβάσεις μιας μικρής μερίδας γονέων που με ασήμαντες, αστείες και παράλογες αιτιολογίες αναστατώνουν τα σχολεία. Ευτυχώς οι σύλλογοι Γονέων, στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς. Οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι βρίσκονται στο έλεος κάθε παράλογου, για να μη χρησιμοποιήσω κάποια πιο ακραία έκφραση, και η υπηρεσία δεν προσφέρει καμιά κάλυψη. (Ο κοινωνικός αυτοματισμός βέβαια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι εργαλείο για την επιβολή αυτής της πολιτικής. Είναι αστείο όταν οι συνάδελφοι ρωτάνε τι κάνει η υπηρεσία.) Κάτω από τέτοιες συνθήκες κινδυνεύει το σχολείο να διαλυθεί. Η αξιολόγηση θα είναι το κερασάκι στην τοξική τούρτα που μας ετοιμάζουν, (κατηγοριοποίηση, απολύσεις, πλήρης κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κοινωνικός αυτοματισμός κλπ). Αυτό οι συνάδελφοι το έχουν κατανοήσει πλήρως.
Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Θα δώσουμε τη μάχη μας γνωρίζοντας όμως ότι δεν αντιπαλεύουμε μια λεπτομέρεια αλλά τον πυρήνα και την ουσία της ασκούμενης πολιτικής. Νίκη σ’ αυτόν τον αγώνα σημαίνει ταξικές συμμαχίες αλλά και γενικότερες ανατροπές σε πολλά επίπεδα.
9 Μαΐου 2014
Τσουκάλης Δημήτρης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, «ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»
Η επίθεση και ο αυταρχισμός είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και του καπιταλιστικού συστήματος, που επιχειρεί με τη βία κάθε μορφής να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα και να εντείνει ακόμα περισσότερο το φόβο, ως μοναδικό όπλο στην αντιπαράθεσή της με τον κόσμο της εργασίας.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου δεν αφορούν μόνο την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση αλλά τη συνολική αναδιάρθρωση στην εργασία και στην εκπαίδευση. Τα μέτρα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, οργανικές, συγχωνεύσεις, μεταθέσεις, διαθεσιμότητες, απολύσεις, νέες μισθολογικές ρυθμίσεις και πολλά άλλα έρχονται για να ολοκληρώσουν την επίθεση στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό.
Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών του συλλόγου μας, σε όλες τις δράσεις ενάντια στην αυτοαξιολόγηση- αξιολόγηση απέδειξε πως είναι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας, η μόνη που μπορεί να αποτρέψει την επιβολή αυταρχικών μέτρων και πειθαρχικών συνεπειών μέσω του συλλογικού κι ενωτικού αγώνα:
Στο προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο έκτακτες μαζικές συνελεύσεις και τρεις συσκέψεις διευθυντών δημοτικών σχολείων και προϊσταμένων νηπιαγωγείων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων 495 στα 510 μέλη του συλλόγου, υπέγραψαν το κείμενο- πρόταση- της ομοσπονδίας κι αντίστοιχα κατέθεσαν πρακτικά άρνησης συμμετοχής στις ομάδες εργασίας. Παράλληλα συμμετείχαμε στα μπλοκαρίσματα των σεμιναρίων και συζητήσαμε πολλές φορές με το σύνολο των συναδέλφων. Μετά την εγκύκλιο της “ανάθεσης” του υπουργείου Παιδείας, στα περισσότερα δημοτικά και νηπιαγωγεία διατυπώθηκε η διαφωνία των συναδέλφων, βάσει του σχετικού κειμένου της ΔΟΕ, ενώ η διαδικασία βαδίζει προς ολοκλήρωση των υπογραφών.
Την Πέμπτη 15 Μάη, έγινε η τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου όπου με μεγάλη πλειοψηφία πάρθηκε η απόφαση να ανοιχτεί και να κατατεθεί στο συνέδριο η ανατροπή της αξιολόγησης μέσω πολιτικής ανυπακοής, από τις διαδικασίες της βάσης. Τα διοικητικά συμβούλια κάθε συλλόγου οργανώνουν συναντήσεις σε κάθε σχολείο με το σύλλογο εκπ/κων και ζητάνε από τους συναδέλφους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ανυπακοή, η οποία θα καταγραφεί σε ένα “συμβόλαιο” αγωνιστικού προσανατολισμού, υπογράφοντας την πρόθεσή τους. Οι σύλλογοι ανακοινώνουν τον αριθμό των συναδέλφων που υπέγραψαν μέσω γενικής συνέλευσης και στη συνέχεια στην ομοσπονδία με στόχο ένα σημαντικό αριθμό που θα δηλώνει την παραίτησή του από τις ομάδες εργασίας.
Εκτιμούμε πως καίριος προβληματισμός είναι όχι το πώς θα γλυτώσουμε αυτήν τη στιγμή από τις καταθέσεις κειμένων ή ποιο από αυτά είναι το πλέον “ανώδυνο” για το εκπ/κο σώμα, εφόσον πολύ πιθανόν, στο τέλος να κατατεθούν στο ΥΠ, σε κουτάκια κλειστών επιλογών από τους δ/ντες, ΑΛΛΑ το πώς διαμορφώνουμε τα παρακάτω βήματα, αντίστασης κι ανυπακοής μετρώντας αριθμητικά τα πραγματικά μας μεγέθη σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει την διάθεση να κλιμακώσει και να στηρίξει αυξητικά την αντιπαράθεση, περιορίζοντας έτσι φτηνές συνδικαλιστικές πολιτικές (εντός του συλλόγου μας) που στόχο έχουν μόνο να καταδικάζουν, χωρίς να κάνουν τίποτα.
17 Μαΐου 2014
Κυριακή Νικολάου
Σημειώσεις
Οι περισσότερες ανταποκρίσεις γράφτηκαν κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, φέρουν την ημερομηνία αποστολής τους στο περιοδικό και προφανώς αποτυπώνουν τα περιστατικά και το κλίμα μιας περιόδου που απέχει σημαντικά από το χρόνο που δημοσιεύονται. Η Εκπαιδευτική λέσχη είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να στείλει ανταπόκριση και από τους υπόλοιπους συλλόγους που δεν συμπεριλαμβάνονται στο δημοσίευμα. ↑