“Πρόσω στην απανθρωπιά!”

Γιάννης Αναγνωσταράς, Δημήτρης Μαριόλης

Αβαρία, στο ναυτικό δίκαιο, ονομάζεται με απλά λόγια η πράξη θυσίας όπου σε έκτακτη ανάγκη αποφασίζεται η ρίψη φορτίου ή ακόμα και ανθρώπων στη θάλασσα προκειμένου να ελαφρύνει το πλοίο και να σωθούν οι επιβαίνοντες.

13 Αυγούστου 2013: Ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης σπρώχνεται έξω από το τρόλεϊ από τον ελεγκτή και χάνει τη ζωή του! 1,20 ευρώ το κόστος.

21 Σεπτέμβρη 2018: νεκρός ο Ζακ αφού τον χτυπούν αλύπητα μέσα στη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου. Άλλοθι της πράξης και της συνείδησης των τιμωρών: η «παραβατικότητά του», η απόκλιση από την “κανονικότητα”.

5 Σεπτέμβρη 2023: Αντώνης Καρυώτης 36 χρονών, παιδί πολυμελούς οικογένειας που χώραγε τα όνειρά του στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Τον έσπρωξαν στον χαμό τα μέλη του πληρώματος που σύμφωνα με το ναυτικό πρωτόκολλο μιας χώρας με παράδοση αιώνων στη ναυτοσύνη όφειλαν να φωνάξουν «άνθρωπος στη θάλασσα»! Τι ντροπή για τους χιλιάδες πνιγμένους ναυτικούς μας…

Αβαρία λοιπόν, σε μια κοινωνία που τρώει τις σάρκες της, που βυθίζεται σταθερά σε έναν καθοδικό στρόβιλο προς τη βαρβαρότητα, χωρίς να υπάρχει όριο σε αυτήν την καθοδική πορεία. Αβαρία, να ξεφορτωθούμε αυτούς που παρεκκλίνουν, αυτούς που δεν ακολουθούν με στρατιωτική πειθαρχία τους κανόνες, αυτούς που μοιάζουν διαφορετικοί και προκαλούν τον φόβο, τον αποτροπιασμό. Τώρα πια δεν αποστρέφει κανείς το βλέμμα όταν ενοχλείται. Οπλίζει και εκτελεί. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Με πόση ευκολία κατάπιαμε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό ατύχημα, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά; Μια ακόμα ανθρώπινη ζωή τι διαφορά να κάνει στη ζυγαριά της συνείδησης;

Όμως, ένα λεπτό. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αυτές οι «αβαρίες» θα σώσουν το πλήρωμα και τους επιβάτες; Όλους εμάς δηλαδή;

Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που μας καλούν να ακολουθήσουμε αυτόν  τον δρόμο!

Πρόσω οι μηχανές λοιπόν, με το λιμενικό και τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων με τον καταπέλτη ανεβασμένο.

Πρόσω στην υποκρισία και η διοίκηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας που δηλώνει “συγκλονισμένη” στα Μ.Μ.Ε., όπως πρόσω στο κέρδος και στις απλησίαστες τιμές των εισιτηρίων.

Ένα μετα-ανθρώπινο τοπίο…

Όπου οι εργαζόμενοι του καραβιού ουρλιάζουν: “όξω ρε” και ρίχνουν τον άνθρωπο στη θάλασσα!

Αρχετυπικοί κακούργοι ο πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος που διώκονται;

“Αψυχολόγητη ενέργεια, ολέθρια” όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών);

Άνομη αυθαιρεσία η πλεύση του πλοίου για 42 λεπτά λες και βυθίστηκε ένα τσουβάλι και δεν τρέχει τίποτα;

Όλες οι εκδοχές αποτελούν μέρος της οργής του κόσμου, του ήθους και της τύχης των διώξεων που απαγγέλθηκαν.

Σίγουρο όμως είναι ότι το πλήρωμα σπρώχνοντας τον Αντώνη από τον καταπέλτη έχασε το δέρμα της ψυχής του με “μαμή του διαβόλου” την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τροφός οι δηλώσεις του υπουργού ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη: “…υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν γι’ αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία “!

Μια γλώσσα αναίσχυντη που καθυβρίζει την ελληνική κοινωνία και αναιρεί κάθε στοιχειώδη πολιτική ευθύνη. Βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει Αθηνά για να σώσει τον Ορέστη και τα μέλη του πληρώματος από τη βασανιστική καταδίωξη των Ερινυών όταν επανέλθουν στον ανθρώπινο κώδικα.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι η μηδενική ανοχή στη βαρβαρότητα και η συλλογική πάλη είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην παραδώσουμε τα ηνία της ανθρωπιάς. Για να μη γίνουν τα παιδιά μας, οι μαθητές/τριες μας κληρονόμοι του κακού. Κι είναι βαρύ το καθήκον των δασκάλων, να διδάξουν την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στην ελευθερία, στην αποδοχή του διαφορετικού, στην ενσυναίσθηση, στη συλλογικότητα.

…τότε μόνο οι δικτάτορες και οι τύραννοι, οι κατεργάρηδες και τα σκουλήκια, οι άρπαγες του μόχθου και οι λύκοι δεν θα ‘χουν καταφύγιο στη βεβήλωση της ζωής μας και στη σκύλευση του Αντώνη…