Ομιλία του Προκόπη Παπαστράτη για τη Ρόζα Ιμβριώτη, στην Εκδήλωση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλίας

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την ονοματοδοσία κτιρίου του παραλιακού συγκροτήματος σε κτίριο «Ρόζα Ιμβριώτη», διοργάνωσε δημόσια ανοικτή εκδήλωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Η Ρόζα Ιμβριώτη, με σπουδές Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στην Αθήνα και στο Βερολίνο, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα παιδαγωγός. Ήταν πρωτοπόρος της ειδικής εκπαίδευσης, ίδρυσε το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αγωγή παιδιών με νοητική υστέρηση. Ένθερμη οπαδός του δημοτικισμού, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση και συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων υπέστη διώξεις και μεταπολεμικά εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι.

Στην εκδήλωση, για την στάση ζωής της και την κοινωνική παρέμβαση της Ρόζα Ιμβριώτη, αλλά βεβαίως και για σημαντικότατο παιδαγωγικό έργο της, μίλησαν ο ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπης Παπαστράτης, ο Αναπλ. Καθηγητής του Southern Illinois University Δημήτρης Αναστασίου και ο συγγραφέας Θανάσης Βογιατζής.