ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 2024 στην Αμφιλοχία “ΜΑΖΙ”

Μαρία Τσόγκα

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, 30 Μαΐου 2024  

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  διοργανώνουν Νεανικό-Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο “Μαζί!“, στη ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης 2024 πραγματοποιείται στην ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ για πρώτη χρονιά σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας και αποτελεί τη συνέχεια του διήμερου βιωματικού σεμιναρίου στο πλαίσιο του προγράμματος  «’Κι αν ήσουν εσύ;’ – ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος» που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Δ &Ν με το ΠΔΘΕ.

Το Φεστιβάλ “Μαζί” 2024  περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

 με τη συμμετοχή σχολείων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το βιωματικό σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχολείων, με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Διανύοντας μια δύσκολη χρονιά για την εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο, ως συνδικαλιστικό σωματείο δώσαμε βαρύτητα σε επιμορφωτικές δράσεις για τα μέλη του συλλόγου μας και όχι μόνο, ανοίγοντας δρόμο και δείχνοντας στην τοπική κοινωνία ποιος είναι ο αληθινός ρόλος των εκπαιδευτικών. Τα παιδιά εργάστηκαν  πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιήθηκαν  θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις, δημιουργική γραφή, κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.