Κείμενο Στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Η τιμωρητική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές των Γρεβενών , επειδή διεκδίκησε  την αποσυμφόρηση της φυλακής για την προστασία της ζωής των κρατουμένων από την πανδημία μπορεί να χαρακτηριστεί ως προκλητική, εκδικητική, απαράδεκτη και στοχευμένη. Είναι σαφές ότι οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες στις όποιες φυλακές είναι από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της κοινωνίας. Το κράτος δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας για τους /τις κρατούμενους/κρατούμενες απέναντι στον ιό Covid-19. Η μείωση του αριθμού των κρατουμένων θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης. Μάσκες, αντισηπτικά που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ιού είναι ανύπαρκτα στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Επιπλέον μεγάλος αριθμός του πληθυσμού των φυλακών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αδιαφορώντας για αυτή την κατάσταση, η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Απολύτως λογικό και φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής είναι οι κρατούμενοι/ κρατούμενες να απεργούν από τις εργασίες της φυλακής και να απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας. 

Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης( Πολιτικό Νομικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΕΚΠΑ, με αξιοπρεπή παρουσία στη φοίτησή του  που ομολογουμένως αυτό από μόνο του ισοδυναμεί με άθλο. Από τη Δευτέρα 27/4/2020  κι έπειτα από έξι μέρες επίσημα απεργία πείνας, μιας και στην ουσία δεν έχει τραφεί από την ώρα της βίαιης μεταγωγής του από τον Κορυδαλλό με προορισμό τη φυλακή Γρεβενών την Μ. Πέμπτη το βράδυ(16/04/2020), προχωρά σε απεργία δίψας(λευκή) διεκδικώντας ότι με πολύ κόπο κατάφερε. Το παραπάνω γεγονός έλαβε χώρα κατόπιν εντολής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εισβάλουν δυνάμεις καταστολής(ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) στο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού και να απαγάγουν τον Βασίλη Δημάκη και να τον μεταφέρουν σε κελί πειθαρχικής απομόνωσης στη φυλακή Γρεβενών. Όλα αυτά χωρίς καν να υπάρχει κατηγορία για πειθαρχικό παράπτωμα. Η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο! Αποφασίζουν και διατάζουν την παράνομη μεταγωγή του κατασκευάζοντας ό,τι σε κάθε περίπτωση τους βολεύει.

Ο Βασίλης Δημάκης ζητά από αυτούς που διέταξαν την αναίτια και προκλητική μεταγωγή του, από αυτούς που διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις σπουδές του, να δώσουν έστω την ύστατη στιγμή, πριν είναι πολύ αργά την εντολή εκτέλεσης της επιστροφής του στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί που βρίσκονται οι απαραίτητες σημειώσεις και τα βιβλία του για να συνεχίσει την αξιοπρεπή εκπαιδευτική πορεία του. Η αξιοπρέπεια για τον Βασίλη Δημάκη έχει περισσότερη αξία από την ίδια τη ζωή!

Δηλώνουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και την στήριξή μας στο αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού. Ήδη η ζωή του αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο καθώς η υγεία του είναι επιβαρυμένη γιατί πριν δύο χρόνια το 2018 έκανε πάλι απεργία πείνας και δίψας για τις ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων στη σχολή του. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί. Απαιτούμε τώρα να ικανοποιηθεί το αίτημά του.  Να σταματήσουν τώρα οι εκδικητικές πρακτικές των κρατούντων απέναντι στις/στους κρατούμενες/κρατούμενους και να νομοθετήσουν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Ε.Λ.