Η Μάχη της Αξιολόγησης αρχίζει

ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ, ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΑΞΗ, ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Βασίλης Μακρής, Δημήτρης Μαριόλης, Γιάννης Νικολάρας, Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Προς όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πισώπλατα και κυνικά επιτίθεται στη ζωντανή εκπαίδευση με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Μετά το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (που προοιωνίζει το ξανακλείσιμό τους και θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας), μετά την Τράπεζα θεμάτων και τους εξεταστικούς φραγμούς στο Λύκειο, μετά τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία, σειρά έχει η επιχείρηση επιβολής της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Σήμερα, με κύριο όπλο την απεργία-αποχή, που ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ, οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για το δημόσιο σχολείο, το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, την παιδαγωγική ελευθερία, τη δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένας κλάδος εργαζομένων που θέλει να ζήσει και να εργαστεί σε συνθήκες στοιχειώδους εργασιακής συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας πρέπει να παλεύει αψηφώντας κινδύνους και θυσίες. Η ζωντανή εκπαίδευση διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίησή της. Δίπλα στο κύριο μέτωπο αγώνα, στο πλευρό των φοιτητών, των μαθητών και των γονιών, δίνουμε καθημερινά τη μάχη. Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ, ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΑΞΗ, ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της αξιολόγησης και του νεοεπιθεωρητισμού θα συναντήσει και πάλι τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου. Στον πόλεμο αυτόν που μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Παιδείας υπό την ηγεσία της Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Στόχος και επιστέγασμα αυτού του αγώνα πρέπει να είναι το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, το δημόσιο δωρεάν σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, της ολόπλευρης μόρφωσης, λυτρωμένο από τα δεσμά του νεοεπιθεωρητισμού, του ανταγωνισμού και της κατηγοριοποίησης, της εμπορευματοποίησης, των ταξικών φραγμών και του αποκλεισμού των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα είναι νίκη όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως 24 χρόνια τώρα, που ακυρώσαμε στην πράξη όλους τους ψηφισμένους νόμους για την αξιολόγηση. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους φορείς τους, τους φοιτητές και τους μαθητές να σταθούν στο πλευρό μας.

ΥΓ. Όποιος-α γνωρίζει στοιχειωδώς την ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, μπορεί εύκολα να ανακαλέσει στη μνήμη του την ανοιχτή επιστολή από την οποία εμπνεύστηκε το παραπάνω κείμενο. Και να κατανοήσει πλήρως – τηρουμένων των αναλογιών – την κρισιμότητα των στιγμών και τη μαχητικότητα με την οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη.