Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

της Ζέτας Μελαμπιανάκη

Στις 29 Γενάρη 2014, διαπράχθηκε από την συγκυβέρνηση ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. Ψηφίστηκε από τη Βουλή, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Το νομοσχέδιο, προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ, που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν την κομματική πειθαρχία αδιαφορώντας για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Ο ΑΔΜΗΕ, μια επιχείρηση κερδοφόρα, θα πωληθεί πολύ κάτω από τη λογιστική του αξία – που για το 2012 αποτιμήθηκε σε 1,6 δις- και πολύ περισσότερο κάτω από την πραγματική του αξία που εκτιμάται σε τουλάχιστον 8 δις. Το τίμημα δεν θα ξεπερνά τα 380 εκατομμύρια ευρώ!

Ο νέος ιδιοκτήτης θα πάρει τσάμπα 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης αλλά και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 χιλιάδων βολτ) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από την Θράκη έως την Πελοπόννησο, καθώς επίσης και την χώρα μας με τις γειτονικές χώρες.  Θα πάρει τσάμπα 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης, και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας! Υποδομές, που έγιναν από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και την επομένη κιόλας ημέρα, θα αρχίσει να εισπράττει «διόδια ενέργειας» από όσες εταιρείες (και η ΔΕΗ μέσα σ αυτές) χρησιμοποιούν τα δίκτυα!

Με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ θα χάσει ένα τεράστιας αξίας πάγιο περιουσιακό στοιχείο, απαξιώνοντάς την ακόμα περισσότερο, και ευτελίζοντας την αξία της ενόψει της επικείμενης πώλησης και της ίδιας. Ήδη το 17% των μετοχών της βρίσκεται  για ξεπούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, αύριο ακολουθούν η παραγωγή, τα εργοστάσια, τα ορυχεία τα ποτάμια.

Ο ελληνικός λαός θα χάσει κάθε έλεγχο σε ένα ζωτικής σημασίας αγαθό όπως η ηλεκτρική ενέργεια. Θα χάσει κάθε δυνατότητα ενεργειακού σχεδιασμού και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα την αναλάβουν απευθείας τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα συνοδευθείαπό αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων πουθα μετακυληθούν στα τιμολόγια. Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει: τη μεγιστοποίηση του κέρδους και θα το πετύχει μέσα από την αύξηση των τιμολογίων (με την αύξηση της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος) και την αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου των μνημονίων για μείωση προσωπικού και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει την απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μέσα στο 2014. 

Η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που δήθεν έγινε  για να έχουν οι καταναλωτές φθηνότερο ρεύμα και καλύτερες υπηρεσίες, αποδείχτηκε ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία για τους εργαζόμενους. Κατά 50% αυξήθηκε το ρεύμα από την έναρξη της απελευθέρωσης. Και σήμερα, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση του ηλεκτρικού ρεύματος ως εμπορεύματος διαθέσιμο μόνο για τους «τυχερούς» είναι μια υπόθεση που ήδη μετράει αθώα θύματα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια κερδοσκοπίας με το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ!