Επιζών του Ολοκαυτώματοςυπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου

Επιμέλεια-μετάφραση: Λη Σαράφη

Όντας ακόμα παιδί, ο βρετανός πολίτης Steven Kapos, αποχωρίστηκε τους εβραίους γονείς του στη Βουδαπέστη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κρυβόταν σε ορφανοτροφεία, με πλαστή ταυτότητα, πάντα με τον φόβο να τον ανακαλύψουν οι Ούγγροι φασίστες της οργάνωσης “Σταυρός του Βέλους”. Κλήθηκε να μιλήσει για τα βιώματά του σαν παιδί-επιζών του Ολοκαυτώματος, σε εκδήλωση για την επέτειο τιμής των θυμάτων στις 27 Ιανουαρίου στο Λονδίνο όπου κατοικεί. Τρεις μέρες πριν την επέτειο, έλαβε επιστολή από το Εργατικό Κόμμα του οποίου είναι μέλος από τη δεκαετία του 1990. Στην επιστολή το κόμμα τον προειδοποιούσε ότι εάν πήγαινε να μιλήσει στην εκδήλωση, διέτρεχε κίνδυνο να διαγραφεί επειδή την εκδήλωση οργάνωνε το, προγραμμένο από την ηγεσία του κόμματος, Σοσιαλιστικό Εργατικό Δίκτυο (Socialist Labour Network).

Αντιδρώντας στην επιστολή, ο Stephen Kapos αποφάσισε να παραιτηθεί από το Εργατικό κόμμα σε διαμαρτυρία για το Μακαρθισμό που επέδειξε σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Ακολουθεί μετάφραση της επιστολής του:

26 Ιανουαρίου 2023

Προς τον γραμματέα της οργάνωσης του Εργατικού κόμματος Λονδίνου,

Ευχαριστώ για την επιστολή (email) της 24ης Ιανουαρίου, με την οποία με προειδοποιείτε ότι πιθανότατα θα αποπεμφθώ από το κόμμα σε περίπτωση που συμμετάσχω στη διαδικτυακή εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Δικτύου την ημέρα τιμής των θυμάτων Ολοκαυτώματος, σαν επιζών. 

Το Ολοκαύτωμα είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα γενοκτονίας, της βιομηχανοποιημένης μαζικής δολοφονίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Σαν παιδί-επιζών και ένας από τους, όλο και λιγότερους που παραμένουν εν ζωή, μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, έχω καθήκον να μιλώ για αυτό, σε κάθε περίσταση στην οποία καλούμαι και σε κάθε ακροατήριο που επιθυμεί να με ακούσει.

Είμαι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, και ενεργό μέλος της Δικτύου Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης και του τμήματός του στο Camden. Η υποστήριξη και υπεράσπιση των Παλαιστινίων που ζουν κάτω από στυγνή κατοχή είναι πολύ σημαντική για μένα, ιδιαίτερα επειδή είμαι επιζών του Ολοκαυτώματος. Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε καθεστώς απαρτχάιντ όπως έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Αμνηστία και άλλες σημαντικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές είναι οι πολιτικές αντιλήψεις μου, οι οποίες εξάλλου προστατεύονται από την βρετανική νομοθεσία και τον Νόμο για την Ισότητα του 2010.

Δεν είμαι μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Δικτύου ούτε παρακολουθώ τις δραστηριότητές του, αλλά από τη θεματολογία που έχουμε να συζητήσουμε στην εκδήλωση, αντιλαμβάνομαι τις θέσεις του για τον Σιωνισμό (ως πολιτικό κίνημα) και συμφωνώ με ορισμένες από αυτές στα πλαίσια των δικών μου πολιτικών θέσεων που ανέφερα παραπάνω.

Αναφέρεστε στις αξίες του Εργατικού κόμματος. Τις γνωρίζω καλά μια που επανειλημμένα έχω δουλέψει στις εκλογικές καμπάνιες του ΕΚ υποστηρίζοντας τον τότε βουλευτή της περιοχής μας τον Frank Dobson.

Οι αξίες αυτές είναι σε άμεση αντίθεση με αυτές της σημερινής ηγεσίας του Εργατικού κόμματος, ηγεσία που επιτρέπει τον εκφοβισμό, την απαγόρευση διαλόγου για ορισμένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Η ηγεσία παραβλέπει τους κανόνες του Εργατικού κόμματος, δρα εις βάρος της εσωτερικής δημοκρατίας του, και, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δεν υποστηρίζει τους απεργούς.

Επειδή δεν μοιράζομαι αυτές τις αξίες παρακαλώ να δεχθείτε την άμεση παραίτησή μου από το Εργατικό κόμμα από αύριο το πρωί, δηλαδή από τις 27 Ιανουαρίου 2023. Η απόπειρά σας να με εμποδίσετε από το μιλήσω για το Ολοκαύτωμα την ημέρα τιμής των θυμάτων του ήταν για μένα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η αυτοκαταστροφική πολιτική των Συντηρητικών πιθανόν να φέρει σύντομα το Εργατικό κόμμα στην κυβέρνηση. Όμως μακροπρόθεσμα, η τρέχουσα περίοδος στην ιστορία του κόμματος θα μνημονεύεται με ντροπή. Ο Μακαρθισμός αναβίωσε και είναι παρών στο Εργατικό Κόμμα, όπως και στην πολιτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Stephen Kapos           

η επιστολή κοινοποιήθηκε:

– στον αρχηγό του Εργατικού κόμματος Sir Keir Starmer

– στον γραμματέα της οργάνωσης του Εργατικού κόμματος Holborn & St. Pancras