Ενημερωτικό  σημείωμα  για την   κατάργηση  των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων    

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ) 

·        Το Υπουργείο Εργασίας  κατέθεσε  νομοσχέδιο  για διαβούλευση ( άρθρο 16) με το οποίο καταργεί  τις πρόωρες  συνταξιοδοτήσεις.  Αφορά τους  συναδέλφους  εκπαιδευτικούς και γενικά όλους τους Δ.Υ. Όσοι  θεμελίωναν   25ετία το  2010 ( μόνο γυναίκες)  ή το 2011, ή 2012( άντρες και γυναίκες)  μπορούσαν  να συνταξιοδοτηθούν  με μειωμένη  σύνταξη  στα 55 ή στα 56 ή στα 58  αντίστοιχα, οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση  των ηλικιών που αναφέρθηκαν.

·        Στο  άρθρο  δίνεται  ένας χρόνος  παράτασης δηλ. μέχρι  31.12.2022,  δηλ. μπορούν να συνταξιοδοτηθούν  μέχρι την ημερομηνία αυτή  μόνο  όσοι συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρθηκαν. Μετά, δηλ. από 1.1.2023,    οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μόνο στα 62.

·        Να σημειωθεί ότι  ο  αρμόδιος  Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης  Παν. Τσακλόγλου  δήλωνε το Δεκέμβρη του 2021  στη Βουλή ότι:  «Τα ζητήματα ασφάλισης, είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Αυτό γίνεται με σταθερούς κανόνες και διαφάνεια. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν   έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει»!

·        Τώρα το  Υπουργείο  επικαλείται  την πρόσφατη  γνωμοδότηση του ΝΣΚ  που  ζητάει  την κατάργηση  των πρόωρων  συνταξιοδοτήσεων. Αυτό στην πράξη  σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι  7  χρόνια, για να πάρει  κανείς μειωμένη σύνταξη, γιατί κανένας εργαζόμενος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, δεν  πρόκειται  στα 62  να   έχει 40 χρόνια εργασίας  και όλοι  θα συνταξιοδοτούνται  στα 67.

·         Είναι απαράδεκτο  αντί η κυβέρνηση να καταργήσει το ν. Κατρούγκαλου, να θεσπίζει,   με το πρόσχημα  της γνωμοδότησης του ΝΣΚ,  δυσμενέστερες διατάξεις.  Απαιτούμε και  διεκδικούμε και θα διεκδικούμε  την κατάργηση  και των δύο νόμων  Κατρούγκαλου  ( 4336/2015  για τα ηλικιακά όρια  και 4387/2016 για τον τρόπο  υπολογισμού των συντάξεων). Γιατί δεν είναι λύση η αποσπασματική  διεκδίκηση από ένα νόμο λαιμητόμο, που έχει ενταφιάσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και  έχει καταντήσει τις συντάξεις μας  προνοιακά επιδόματα.

                                           Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                   Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας                                Τάσος   Σταυρόπουλος           Σταμάτης  Νικολάου