Δικαίωση για τις αντιφασίστριες και τους αντιφασίστες δασκάλες και δασκάλους του Περάματος!

Δημήτρης Μαριόλης

Για πρώτη φορά στην ιστορία, σε αυτήν τη χώρα καταδικάζεται φασιστική οργάνωση και η ηγεσία της οδηγείται στη φυλακή. Πρόκειται για τεράστια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Δικαίωση των αγώνων δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών. Γιγάντια λαϊκή μορφή η μάνα του Παύλου Φύσσα. Στα δύσκολα φαίνεται το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένοι κάποιοι άνθρωποι. Συγκινητική η προσφορά των αγωνιστών δικηγόρων που τίμησαν με το έργο τους τη μακρόχρονη παράδοση αγωνιστών, κομμουνιστών και αριστερών δικηγόρων. Θλιβερή η παρουσία και ο ρόλος της εισαγγελέως που λειτούργησε απροκάλυπτα ως δικηγόρος υπεράσπισης της ΧΑ.
Ο αντιφασιστικός αγώνας δεν σταματάει εδώ. Το τέρας χτυπήθηκε αλλά η μήτρα που το γέννησε είναι ζωντανή και κοιλοπονάει. Ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ο αγώνας ενάντια σε ένα κράτος που φασιστικοποιείται και σε ένα κοινωνικό σύστημα που γεννάει το φασισμό, ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις καταστολής που «έχασαν» μέσα από τα χέρια τους τον φυγόδικο υπαρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Αλλά αυτή είναι μια στιγμή νίκης, χαράς και δικαίωσης. Είναι στιγμή δικαίωσης για κάθε αντιφασίστρια και αντιφασίστα που στάθηκε μπροστά στους χρυσαυγίτες όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, που στάθηκε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απέναντι στα πάνοπλα ναζιστικά τάγματα σε δρόμους και πλατείες, ορθώνοντας τη λαϊκή πάλη απέναντι στο τέρας του φασισμού. Κι ανάμεσα στους χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες, ας μας επιτραπεί να μνημονεύσουμε τις δασκάλες και τους δασκάλους του Περάματος. Αυτές και αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους στους χρυσαυγίτες στο δημοτικό σχολείο του Ικονίου το Γενάρη του 2017, υπερασπίζοντας τα παιδιά και μάλιστα τα κυνηγημένα από θεούς και δαίμονες προσφυγόπαιδα, τιμώντας τον κοινωνικό ρόλο του δασκάλου. Την ίδια στιγμή που η αστυνομία, μεταφορικά και κυριολεκτικά όπως μπορεί κανείς να δει στο βίντεο που παραθέτουμε, έκανε πλάτες στον αρχιναζί Λαγό και τη συμμορία του. Κι ας μας επιτραπεί να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο δάσκαλο, ακριβό μας σύντροφο, Σταύρο Καλλώνη, που πρωταγωνίστησε και εκείνη την ημέρα, όπως και σε όλους τους αντιφασιστικούς αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Δικαίωση λοιπόν!