Δε θα μας υποτάξουν!

Γιάννης Κυριακάκης

αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων

Η ΕΛΜΕ Χανίων είχε την «τιμή» να είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο της εκπαίδευσης, που η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Είχαν προηγηθεί οι καταδίκες της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης διακηρύξαμε ότι θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα. Σήμερα 13 μήνες από το ξεκίνημα του Α1 πεδίου δεν έχει αξιολογηθεί ούτε το 1/5 των νεοδιόριστων στη Β/θμια εκπαίδευση στα Χανιά. Επιπλέον η ΕΛΜΕ Χανίων πρωταγωνίστησε πρόσφατα στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου στα Χανιά (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, κάτοικοι γειτονιών κλπ)  που απέτρεψε το κλείσιμο ενός ΓΕΛ της πόλης  και τη μετατροπή του σε πειραματικό. Οι κυβερνητικοί κύκλοι μπορεί να ηττήθηκαν και να υποχώρησαν προσωρινά αλλά δεν έχουν ξεχάσει τίποτα και πασχίζουν να μας εκδικηθούν με κάθε τρόπο και αφορμή. Γι’ αυτά, ίσως και για άλλους λόγους, μας οδήγησαν πρώτους στα δικαστήρια. Η δίκη έγινε την Τρίτη 26 Μάρτη, με πλήθος εκπαιδευτικών, μελών της ΕΛΜΕ αλλά και του ΣΕΠΕ, και αλληλέγγυου κόσμου των Χανίων να κατακλύζει τα δικαστήρια και να στέκεται στο πλάι του σωματείου. Στη διάρκεια της διαδικασίας τόσο η δικηγόρος όσο και ο εκπρόσωπος του σωματείου κατέρριψαν τα καταγεγραμμένα στην αγωγή επιχειρήματα της κυβέρνησης και απέδειξαν ότι η διαδικασία αυτή στρέφεται κατά του δημόσιου σχολείου, κατά της παιδαγωγικής ελευθερίας και της εργασιακής αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών αλλά και κατά των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συμφερόντων των οικογενειών τους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική, όπως αναμένονταν. Η «δικαιοσύνη» απονεμήθηκε ταχύτατα αν και η απόφαση, πέρα από λάθη και ασυναρτησίες, επαναλαμβάνει τις ακραίες  αυταρχικές διατυπώσεις προηγούμενων αποφάσεων κατά ΟΛΜΕ -ΔΟΕ- ΑΔΕΔΥ, που ουσιαστικά αμφισβητούν το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να απεργούν, χαρακτηρίζοντας κάθε απεργία ως «πολιτική». Η ιστορία της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού κινήματος διδάσκει ότι με τέτοιες δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να μας υποτάξει λησμονώντας ότι κανένας νόμος, μεταρρύθμιση ή μέτρο δεν μακροημερεύει αν δεν έχει τη συναίνεση του κόσμου της εκπαίδευσης.

Την επόμενη μέρα της καταδικαστικής απόφασης, την Τετάρτη 27/3, έγινε μαζική Γενική Συνέλευση του σωματείου και αποφασίστηκε: Να στηριχθεί η ομόφωνη εισήγηση της ΟΛΜΕ για νέα προκήρυξη της απεργίας αποχής, εισήγηση που επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας το Σάββατο 30/3.  Να προκηρυχθεί νέα απεργία – αποχή τοπικά σε περίπτωση που η απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ κριθεί και πάλι παράνομη. Να ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης προς την απεργία – αποχή που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ Χανίων και κρίθηκε ως παράνομη. Η δίκη στο Εφετείο ορίστηκε την Τρίτη 2/4 στις 10πμ.

Στο μεταξύ πλήθος ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν την προκήρυξη απεργίας-αποχής, με κατάθεση εξωδίκου, άμεσα ή όταν χρειαστεί ανάλογα και με τη στάση των ομοσπονδιών. Η κυβερνητική προσπάθεια παραδειγματικής τιμωρίας ενός πρωτοβάθμιου σωματείου για να συνετιστούν τα υπόλοιπα δεν πέρασε. Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *