Δεν μιλάμε πλέον για χαμένη χρονιά αλλά για χαμένη γενιά

Συνέντευξη του Δημήτρη Μαριόλη στο The Press Project

Ο Δημήτρης Μαριόλης περιγράφει με έντονο τρόπο όχι μόνο τα δεδομένα που αφορούν μια χαμένη χρονιά για τα παιδιά, αλλά μια χαμένη γενιά. Με παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, αλλά και στατιστικά δεδομένα της χώρας αποκαλύπτει την ανατριχιαστική πραγματικά επιδίωξη να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός που μπορεί να εισέρχεται στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μαριόλης pressproject

Η ανά δύο εβδομάδες εκπομπή της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων “Φύλλο Πορείας στη Θεωρία, την Ιστορία, τον Πολιτισμό”, στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου 13/3 στο The Press Project.

Στην εκπομπή αυτή πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση (που μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ) με τις:

-Ντίνα Ρέππα Δημοτική Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα (Κράτος και πόλη-χώρος)
-Ματίνα Παπαχριστούδη Δημοσιογράφος μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Κράτος και ΜΜΕ)
-Όλγα Κοσμοπούλου Λοιμωξιολόγο και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΑ Νίκαιας. Με θέμα ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Συνοπτικά οι καλεσμένοι ανέφεραν:

Η Όλγα Κοσμοπούλου στην παρέμβασή της τόνισε την εγκατάλειψη του τομέα της υγείας από την κυβέρνηση και το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί στα νοσοκομεία, όπου οι υγειονομικοί δίνουν πραγματικές μάχες για τις ζωές των ασθενών παρά τις ελλείψεις και τα εμπόδια που θέτει η κυβερνητική πολιτική. Τώρα είναι η ώρα να νικήσουμε είπε χαρακτηριστικά, δε μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της εξέγερσης του 2008 μόνο. Η κυβέρνηση βουλιάζει σε μια ευρεία απονομιμοποίηση και πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Η Ντίνα Ρέππα περιέγραψε τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο δημόσιος χώρος για το κεφάλαιο όσο και για την κοινωνία. Θέλουν πόλεις που θα τις καθορίζει το κράτος, ο Δήμος και η αγορά τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ισχυρίστηκε πως η πανδημία αποτέλεσε τη βάση για μια τεράστια επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική ζωή και σε οποιαδήποτε συνάθροιση, συγκέντρωση συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος αποκτά άλλη σημασία και για την κοινωνία, για να μπορεί να ξεκουραστεί και να διατηρήσει κοινωνικούς δεσμούς. Ο δημόσιος χώρος μας ανήκει τόνισε εμφατικά, και αποτελεί ένα ζήτημα που συμπυκνώνονται πολλαπλές ανάγκες της κοινωνίας και αιτήματά της.

Η Ματίνα Παπαχριστούδη με σαφή τρόπο αποτύπωσε την κατάσταση στα ΜΜΕ. Όπως είπε παρόλο που μιλάμε για κατά βάση ιδιωτικά ΜΜΕ πλην φυσικά της ΕΡΤ, είναι σαφές πως αυτά έχουν «κρατικοποιηθεί» μέσα από τις ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα που έχει κάνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει σήμερα πρωτογενές ρεπορτάζ, ενώ ακόμα και αυτό που γίνεται από αδέσμευτους δημοσιογράφους σπάνια θα βρει το φως τη δημοσιότητας. Τα συστημικά ΜΜΕ παραποιούν συνειδητά την πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία και ο αγωνιστικός παλμός της παραμένουν σταθερά εκτός των «ενδιαφερόντων» των ΜΜΕ. Ενώ κατέληξε την τοποθέτησή της τονίζοντας την ανάγκη της συζήτησης σχετικά με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το ρόλο του αδέσμευτου δημοσιογράφου σήμερα.