Ο έσχατος σκοπός της ναζιστικής παιδαγωγικής είναι να προετοιμάσει τον νέο πολεμιστή. Η πολεμική παιδαγωγική είναι η πραγματική κατάσταση. Η επιρροή των ναζιστικών ιδεών στην εκπαίδευση και η συμβολή της σχέσης αυτής στη διαμόρφωση της σκέψης και της βούλησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αν και ήταν παροδική. Ο ρόλος της παιδαγωγικής αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμος στη διαμόρφωση του κοινωνικού και υπαρξιακού ορίζοντα μιας ολόκληρης γενιάς. Ο εθνικοσοσιαλισμός έκρινε αναγκαία την απομάκρυνση της νεολαίας από την προηγούμενη πολιτισμική εμπειρία. Άσκησε πίεση για να το πετύχει. Διαμόρφωσε με μεθοδικότητα τους αναγκαίους ιδεολογικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, οι οποίοι εκλαμβάνονται ως πλευρές ενός ευρύτερου παιδαγωγικού σχεδίου.
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανάλυση για την υπόθεση της ναζιστικής παιδαγωγικής μπορεί να φέρει στο φως σημαντικές πλευρές της σύγχρονης συγκυρίας στη χώρα μας και αλλού, συμβάλλοντας στην αποδόμηση ιδεολογικών κατασκευών που εξισώνουν τη βαρβαρότητα με τα αντίθετά της.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Ο Νικολούδης Δημήτρης έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως δάσκαλος στην Α/θμια Εκπαίδευση και από το 2021 ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην παιδαγωγική πολιτική θεωρία, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα κριτικού γραμματισμού, στις πολιτικές και ευρύτερες επιστημονικές προϋποθέσεις συγκρότησης του αναλυτικού προγράμματος, σε ζητήματα ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας και της μάθησης και σε σχετικές παιδαγωγικές εφαρμογές.
* Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και από όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία της χώρας κατόπιν παραγγελίας.
Δημήτρης Νικολούδης, Οι θεωρητικές προϋποθέσεις της ναζιστικής παιδαγωγικής, εκδόσεις Ρώμη