ΑΡΕΖΟΥ…ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ

Γιάννης Αναγνωσταράς, Άντα Παραφόρου

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση – εκδήλωση του κτήνους… Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους είναι η Παιδεία». (Μ. Χατζηδάκις)

Μέσα σε ένα δυστοπικό τοπίο που κυριαρχεί ο αυταρχισμός και  η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δείχνουν τα δόντια τους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει άλλοθι σε ακροδεξιά αποβράσματα να δημοσιοποιούν ονομαστικούς καταλόγους παιδιών που έχουν μη ελληνικά επίθετα. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κωφεύει. Δεν καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις στις/στους μαθήτριες/μαθητές. Δεν κάνει απολύτως τίποτα να ανακόψει τον κοινωνικό αυτοματισμό που ολοένα πυροδοτείται από δηλώσεις γκεμπελίσκων. Τι ακριβώς απαντάει το ΥΠΑΙΘ σε αυτή την κατάπτυστη δήλωση βουλευτή του κόμματος της; Συναινεί με τις σοκαριστικές ρατσιστικές δηλώσεις και συντάσσεται στο πλευρό του; Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει προβεί σε μια δήλωση αποτροπιασμού και καταδίκης των γκεμπελίστικης έμπνευσης δηλώσεων.   

Η εκπαιδευτική κοινότητα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι ξεκάθαρο ότι θα προστατεύσουμε με κάθε κόστος τους μαθητές μας από τις ρατσιστικές επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για ισότιμη μόρφωση και αξιοπρεπή διαβίωση με δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

Στις 24 Απριλίου ο Συνήγορος του πολίτη σε πόρισμά του διαπιστώνει τη σοβαρή παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση. Με πόρισμα που απέστειλε προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη κάνει λόγο για αποκλεισμό, αποσχολειοποίηση και κοινωνική περιθωριοποίηση, επισημαίνοντας πως ο κύριος όγκος των προσφυγικών πληθυσμών που διαμένουν στις δομές και τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) παραμένει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή διαπιστώνει καθυστερήσεις, αδράνεια της διοίκησης, υποστελέχωση στις τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ, προβλήματα στις μεταφορές μαθητών/τριών, παρατεταμένο αποκλεισμό των δομών λόγω της πανδημίας, έλλειψη θέσεων στα σχολεία και μη έγκαιρη δημιουργία νέων. Επίσης, τονίζει πως σημαντική παράμετρος στον αποκλεισμό των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών από την εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί η αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού και σύνδεσης στο internet.

Μια οργιά ουρανός και ελπίδα για το μέλλον…

Αρεζού 12 ετών προσφύγισσα από το Αφγανιστάν πήρε υποτροφία στο Διεθνές σχολείο της Βοστώνης αφού αρίστευσε στις εξετάσεις και στη συνέντευξη. Ναι πήρε υποτροφία. Η Αρεζού είναι πραγματικά και κυριολεκτικά άριστη! Φτάνοντας στην Ελλάδα μέσα σε μια βάρκα, ζώντας φρικιαστικές στιγμές κατάφερε να δείξει σε όλες και όλους πως όταν θέλεις να καταφέρεις κάτι, τίποτα δε σε λυγίζει.  Τι ειρωνεία! Δυνατό χαστούκι στα πρόσωπα όλων των ακροδεξιών που διατυμπανίζουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλοιώνουν τον ελληνικό πολιτισμό. Άλαλα τα χείλη των ευυπόληπτων πολιτών. Είναι αδύνατο να μπορέσουν να χωνέψουν ότι τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών πετυχαίνουν να ανοίξουν τα φτερά τους, ζώντας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Μόρια).

  Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληθαίνουν οι ελεεινοί φασίστες σαν τον επιφανή βουλευτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημοσιεύονται λίστες με ονοματεπώνυμα παιδιών. Όσες κι όσοι κλείνουν το μάτι στο ναζιστικό ακροατήριο θα πρέπει να ταπεινώνονται, να διαπομπεύονται και να διασύρονται. Το αύριο τούτου του κόσμου είναι η Αρεζού κι όλα τα παιδιά του κόσμου που δίνουν πραγματικό αγώνα ζωής και επιβίωσης.

Δεν είναι ο γιος σου

Δεν είναι η κόρη σου

Είναι απλά τα παιδιά της χαμένης ανθρωπότητας

Της βρόμικης ανθρωπότητας

Που δεν κάνει θόρυβο

Δεν είναι ο γιος σου

Δεν είναι η κόρη σου

Κοιμήσου ειρηνικά

Δεν είναι δικά σου. Δεν είναι δικά μου, είναι της κοινωνίας.