Αλχημείες και παραπληροφόρηση;

Πώς διαχειρίζεται το ΥΠΑΙΘ την ενημέρωση για τον COVID στα Ειδικά Σχολεία;

Βασίλης Μακρής

Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης παράλληλου διπλού συστήματος καταγραφής κρουσμάτων τόσο από τον ΕΟΔΥ, όσο και από ιδιωτική εταιρεία. Η κυβέρνηση (όπως πάντα) διέψευσε το γεγονός και ο υπουργός Υγείας έσπευσε να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους τις «επιτυχείς» παρεμβάσεις του υπουργείου του… Ακολούθησε την ίδια γραμμή που τηρεί και η υπουργός Παιδείας: «Όλα γίνονται με τον καλύτερο τρόπο».

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Σίγουρα ΟΧΙ

Το ΥΠΑΙΘ αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων τροποποίησε τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του, για το πώς εξελίσσεται το πλήθος των εκπαιδευτικών δομών όπου παρουσιάζονται κρούσματα COVID. Οι τροποποιήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

1. Εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα η στήλη «αναστολή από», όπου φαινόταν σε πόσες σχολικές δομές παρουσιάζονται κρούσματα, κάθε ημέρα (η στήλη αυτή φαινόταν έως και την 10η Νοεμβρίου 2020). Αυτό το γεγονός αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να εισάγονται ή να μην εισάγονται σχολικές μονάδες στο σύστημα, κατά το δοκούν… και με αυτό τον τρόπο να διαμορφώνονται τα ποσοστά και τα στατιστικά στοιχεία με παράλληλο τρόπο.

Θα ρωτήσει κάποιος/α: «Μα καλά γιατί είστε τόσο καχύποπτοι;». Η καχυποψία όχι μόνο δεν είναι αβάσιμη, αλλά μπορεί και να τεκμηριωθεί. Ας απαντήσει το ΥΠΑΙΘ γιατί εισήχθη στο σύστημα μεταχρονολογημένη κατά 4 ημέρες, η αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας; Το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη αναστολή λειτουργίας του ίδιου Σχολείου. Μήπως συμβαίνει αυτό και με άλλες σχολικές μονάδες; Ας παρουσιάσει το ΥΠΑΙΘ τη στήλη «Αναστολή από», ώστε να γνωρίζουμε όλοι σε πόσες Σχολικές Μονάδες παρουσιάζονται κρούσματα ανά ημέρα. Τελικά εισάγονται όλα τα δεδομένα ή κάποια μένουν εκτός καταγραφής;

2. Εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα η ένδειξη του ποσοστού των Σχολικών Μονάδων όπου παρουσιάζονται κρούσματα (η στήλη αυτή φαινόταν έως και την 16η Νοεμβρίου 2020). Γιατί άραγε το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε αυτή την αλλαγή; Μήπως ΔΕΝ θέλει να γνωρίζουμε το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, τα οποία παραμένουν ανοιχτά; Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί η εξέλιξη των κρουσμάτων στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής κατά βαθμίδα εκπαίδευσης, αποδεικνύει τις λάθος παραδοχές που κάνει το ΥΠΑΙΘ για την πανδημία στην εκπαίδευση, καθώς και τις λανθασμένες επιλογές του. Λανθασμένες επιλογές που αφορούν στην πρόληψη, στην αραίωση του μαθητικού δυναμικού, στη διενέργεια δωρεάν και μαζικών τεστ, στην οργάνωση του ωρολογίου προγράμματος, στην αναδιάταξη της ύλης, στη διαφανή έκθεση και αξιοποίηση των στατιστικών δεδομένων κατά βαθμίδα εκπαίδευσης.

3. Το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η παρουσίαση από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ μεταβάλλεται και η μεταβολή αυτή αποκρύπτει στοιχεία, δημιουργεί ερωτηματικά για τους λόγους και τους στόχους αυτών των μεταβολών. Αν το γεγονός συνέβαινε μία φορά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανένας ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα. Και βεβαίως θα διορθωνόταν… ΟΜΩΣ όχι μόνο δεν διορθώθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μεταβολή σε δεύτερη φάση με την απόκρυψη επιπλέον δεδομένων. Αυτό καταδεικνύει ότι οι μεταβολές και οι αποκρύψεις δεν αποτελούν λάθος, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή.

Η ίδια πολιτική επιλογή για την οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση σχετικά με το σύστημα διπλής παράλληλης καταγραφής των δεδομένων της πανδημίας.

4. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΑΙΘ αποκρύπτει την εξέλιξη του ποσοστού των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα COVID, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το ποσοστό των Σχολικών Μονάδων όπου παρουσιάζονται κρούσματα σε σχέση με το Σύνολο των Μονάδων Ειδικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει ανέλθει στο ποσοστό 16,41%, ποσοστό ιδιαιτέρως μεγάλο, το οποίο διπλασιάστηκε μέσα σε 7 ημέρες (από 23/11/2020 έως 2/12/2020)

5. Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει να μην δημοσιοποιεί στοιχεία κρίσιμα για τις επιστημονικές μελέτες, αλλά εξίσου κρίσιμα για την ενημέρωση της κοινωνίας: Τα κρούσματα που παρουσιάζονται σε ποιες ηλικιακές κατηγορίες ανήκουν; Νοσούν εκπαιδευτικοί ή μαθητές; Ποιο είναι το πλήθος των κρουσμάτων ανά σχολείο στο οποίο αναστέλλεται η λειτουργία του; Έγιναν τεστ στους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς; Ας απαντήσει το ΥΠΑΙΘ σε αυτά τα ερωτήματα, αντί να πανηγυρίζει πάνω στην καμένη γη.

6. Η κατάσταση με την κυβερνητική ενημέρωση έχει περάσει προφανώς σε πρωτοφανή επίπεδα αδιαφάνειας και παραπληροφόρησης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση είναι υπόλογοι για αυτή την κατάσταση. Μας μιλάνε για την υποτιθέμενη επιτυχία της ψηφιακής αναδιάρθρωσης και στην πραγματικότητα έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα δημοκρατίας από ποτέ. Η ηλεκτρονική διαφάνεια και δημοκρατία είναι άγνωστοι τόποι για το Υπουργείο και την κυβέρνηση. Ο βαθμός ελέγχου των ΜΜΕ έχει κορυφωθεί. Παραφράζοντας τη Χάνα Άρεντ, «από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται πώς μπορεί να έχουν γνώμη; Αν η εξουσία λέει διαρκώς ψέματα, η συνέπεια δεν είναι ότι οι πολίτες και εργαζόμενοι θα πιστεύουν τα ψέματα, αλλά ότι κανείς δεν θα πιστεύει τίποτα πλέον. Τα ψέματα εξωραΐζουν μια ψεύτικη κυβέρνηση που πρέπει συνεχώς να ξαναγράφει τη δική της ιστορία στην διαχείριση της πανδημίας και καθίσταται επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό».

Από πολίτες και εργαζόμενοι γινόμαστε υπήκοοι και καταναλωτές μιας ανελεύθερης «δημοκρατίας» των επαϊόντων και των κυβερνητικών επιτελείων (δημοκρατίας κοινοβουλευτικής στον τύπο αλλά αποστειρωμένης στην πολιτική της λειτουργία) που κρατάνε μόνο για την πάρτι τους τα πραγματικά δεδομένα.

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η κατάσταση; Ψηφιακή δικτατορία!